Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: Nederlandse vrouwen goed geëmancipeerd

De economische en politieke ongelijkheid tussen Nederlandse vrouwen en mannen is niet groot. Daarbij is gekeken naar werk, inkomen en politiek. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
CBS: Nederlandse vrouwen goed geëmancipeerd

In een Europese emancipatie-ranglijst staan de Nederlandse vrouwen op de vierde plaats. De lijst wordt aangevoerd door Zweden, gevolgd door Finland en Denemarken. Een aantal nieuwe EU-lidstaten, zoals Roemenië, Malta en Hongarije staat onderaan.

Technisch

Het percentage vrouwen in hogere technische en wetenschappelijke beroepen is in Nederland gelijk aan dat van mannen. Minder goed zijn vrouwen vertegenwoordigd in hogere managementfuncties. Met 26 procent bevindt ons land zich onder aan de Europese rangorde.

Inkomen

Op het gebied van inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen neemt Nederland een middenpositie in. Gemiddeld bedraagt het inkomen van vrouwen 64 procent van dat van mannen. Voor een groot deel komt dat omdat vrouwen vaak in deeltijd werken.

Parlementariërs

Het percentage vrouwelijke parlementariërs is in Nederland ‘redelijk groot’ in vergelijking met de andere EU-landen. Dit betekent overigens nog altijd dat vrouwen slechts 36 procent van de zetels in de Eerste en Tweede Kamer bezetten. Alleen Zweden, Finland en Denemarken streven Nederland op dit onderdeel voorbij.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden 

Bron: ANP/Foto: ANP/Marcel Antonisse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.