Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

CBP: beroepsgeheim doorbreken mag

Het College bescherming persoonsgegevens maakt geen bezwaar tegen de regeling waarmee jeugdhulpaanbieders hun beroepsgeheim mogen doorbreken. Maar dat moet wel onder strikte voorwaarden.
beroepsgeheim
Jeugdhulporganisaties moeten in sommige gemeenten vertellen welke zorg zij aan een kind hebben gegeven

Jeugdhulporganisaties moeten in sommige gemeenten vertellen welke zorg zij aan een kind hebben gegeven, anders kunnen zij de zorg niet declareren. Dit druist in tegen het beroepsgeheim: volgens de wet mag vertrouwelijke informatie niet in handen komen van mensen zonder beroepsgeheim zoals de gemeenteambtenaar.

Tijdelijke regeling

Om te voorkomen dat de zorg niet kan worden gedeclareerd, wordt daarom de Jeugdwet gewijzigd. Omdat deze wetswijziging nog even duurt en er in de tussentijd op sommige plekken geen jeugdhulp wordt uitbetaald, is er een tijdelijke regeling bedacht bedacht door de VNG en staatssecretaris van Rijn (VWS) en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) die het doorbreken van het beroepsgeheim mogelijk moet maken.

Jeugdwet

Het CBP heeft al eerder heeft aangegeven dat het doorgeven van gevoelige informatie voor de bekostiging van de jeugdhulp niet goed was geregeld in de Jeugdwet. Het CPB heeft advies uitgebracht over de tijdelijke regeling. Ze maakt geen bezwaar onder strikte voorwaarden:

De jeugdhulpverleners moeten de informatie die ze over cliënten geven, zo minimaal mogelijk houden. De informatie moet voldoende zijn om de rekening te kunnen betalen en om fraude tegen te kunnen gaan.

Er moet voor de jeugd-ggz een mogelijkheid zijn om aan te geven dat de diagnosegegevens niet op de factuur mogen worden vermeld.

Het uitgangspunt moet zijn dat gemeenten niet de medische gegevens verwerken om de declaratie te controleren voordat de Jeugdwet is aangepast. De tijdelijke regeling maakt het mogelijk om in bepaalde gevallen waarbij cliënten een privacyverklaring hebben, wel gecontroleerd te worden. Zij hebben juist uitdrukkelijk bezwaar gemaakt tegen het verstrekken van diagnose-informatie aan de gemeente.

De jeugdhulpverleners en gemeenten moeten samen kunnen instemmen met de tijdelijke regeling.

In een sociaal wijkteam kan je om informatie over een cliënt worden gevraagd. Weet dan, dat je een geheimhoudingsplicht hebt, maar dat hier ook uitzonderingen op mogelijk zijn. Wanneer mag je het beroepsgeheim doorbreken? lees hier meer >>

Veegwet

Deze tussentijdse regeling loopt voor op de Veegwet die onder meer de Jeugdwet moet aanpassen op –volgens de VNG- ‘losse eindjes’. Omdat deze wetswijziging veel tijd in beslag neemt en er in de tussentijd op sommige plekken geen jeugdhulp wordt uitbetaald, is deze regeling bedacht door de VNG en staatssecretaris van Rijn (VWS) en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie).

Medicus

Niet iedereen is het eens met de tijdelijke regeling. Het CDA, D66 en GroenLinks willen opheldering over deze regeling, omdat er voor de invoering geen goedkeuring wordt gevraagd aan de Tweede Kamer. Ook trokken eerder al jeugdprofessionals aan de bel door een petitie te overhandigen aan de Tweede Kamer. Zij riepen de Kamerleden op om het medisch beroepsgeheim te behouden. Het beroepsgeheim maakt volgens hen de drempel om hulp te zoeken laag. Zij vinden dat alleen een professionele medicus mét beroepsgeheim de declaraties kan controleren voor de gemeente.

4 REACTIES

 1. Dat gemeenteambtenaren ambtsgeheim hebben doet er volgens mij niet toe. De medische gegevens komen op de declaratie en/of factuur te staan en je weet nooit wat er met die zaken gebeuren (hetzij fysiek of digitaal).
  Waarom zijn de medische gegevens op een declaratie nodig? Is er niet eerder in het proces al een controle geweest. Ik verbaas mij dat diagnose gegevens op een factuur terecht komen, dat is toch niet gebruikelijk, waarom bij de jeugdzorg wel?
   
  Kunnen de gemeenten niet de productcodes gebruiken als er toch iets op de factuur gezet moet worden? Deze codes zijn een stuk anoniemer, ook niet ideaal helaas.

 2. Lees alle reacties
 3. Dat had de regering ook moeten doen toen de jeugGGZ nog werd gefinancierd door de zorgverzekeraars. Ook die eisten inzage in complete dossiers en de verwijzingen van artsen. En gaf je dat niet, dan stopte de verzekeraar ‘even’ met betalen en lieten het aankomen op civiele procedures. Veel (vooral kleine en nieuwe) zorgaanbieders zijn daardoor kopje onder gegaan.

 4. Dat had de regering ook moeten doen toen de jeugGGZ nog werd gefinancierd door de zorgverzekeraars. Ook die eisten inzage in complete dossiers en de verwijzingen van artsen. En gaf je dat niet, dan stopte de verzekeraar ‘even’ met betalen en lieten het aankomen op civiele procedures. Veel (vooral kleine en nieuwe) zorgaanbieders zijn daardoor kopje onder gegaan.

 5. Gemeenteambtenaren hebben misschien geen beroepsgeheim, maar wel een ambtsgeheim. Daar leggen zij een eed of gelofte op af. Het verschil is dat zij geen verschoningsrecht hebben voor de rechter. Ze hebben echter wel een geheimhoudingsplicht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.