Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Burgerparticipatie: opruimen van hondenpoep gaat te ver

Als het moet, zijn Nederlanders zonder morren bereid te zorgen voor familieleden die ziek of hulpbehoevend zijn. Maar het opruimen van hondenpoep in de eigen buurt gaat de meesten te ver. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau TNS NIPO naar burgerparticipatie.
Buurtbewoners in De Lutte helpen elkaar met het vullen van zandzakken om het water van De Dinkel buiten de deur te houden.
Buurtbewoners in De Lutte helpen elkaar met het vullen van zandzakken om het water van De Dinkel buiten de deur te houden. - Foto: ANP Photo

Ook het legen van afvalbakken, het schoonmaken van bekladde muren en het corrigeren van hangjongeren zijn volgens de gemiddelde Nederlander bij uitstek taken voor de overheid.

Troonrede

Van de regering moet Nederland veranderen in een participatiesamenleving: minder leunen op de overheid en meer zelf doen. Koning Willem-Alexander benadrukte het dinsdag nog eens in zijn troonrede.

Welstandsklasse

De belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle participatiemaatschappij zijn volgens TNS NIPO de mate waarin mensen in de buurt contact met elkaar hebben en de sociale welstandsklasse (een combinatie van opleidingsniveau en inkomen). Mensen die vaak een praatje maken met hun buren en tot de hogere sociale welstandsklassen behoren, zijn het meest bereid mee te werken aan buurtactiviteiten. Hoe minder contact met de buren, hoe minder graag men de handen uit de mouwen steekt. Vooral de hogere klassen met weinig contact zijn het minst te porren voor een eigen bijdrage.

Contact met buren

Het grootste deel van de Nederlanders (58 procent) heeft af en toe contact met de buren. Een op de vijf zegt de deur plat te lopen en 18 procent heeft weinig contact. Van de ondervraagden maakt 2 procent nooit eens een praatje met buurtbewoners.

Bekijk hier het onderzoek naar burgerparticipatie van TNS NIPO

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.