Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Briefadres moet vrouwen in opvang veilig houden

Vrouwen in de vrouwenopvang worden niet zelden ernstig bedreigd. Hun persoonlijke gegevens mogen niet bekend worden, ook niet bij de registratie in gemeenten. Om die gegevens te beschermen zijn nu landelijke afspraken gemaakt.

Staatssecretaris Klijnsma heeft met belangenvereniging Federatie Opvang en landelijke instanties afgesproken dat voor ernstig bedreigde vrouwen gewerkt wordt met een briefadres. Verder zal een uitkering langer dan het maximum van 2 maanden verstrekt kunnen worden in de vorm van een voorschot.

Briefadres

Met deze twee afspraken moet de verblijfplaats van bedreigde vrouwen in de vrouwenopvang beter geheim blijven. Het adres van de geheime vrouwenopvanglocatie kan achterhaald worden door registratie van vrouwen bij gemeentelijke instanties. Om dit te vermijden moet de opvanginstelling of de vrouw een briefadres doorgeven aan de bevolkingsadministratie. Deze geeft het briefadres dan weer door aan andere instanties zoals het UWV en de SVB.

Strengere straffen voor plegers van huiselijk geweld en betere hulp en ondersteuning voor het gezin. Rotterdam wil alles uit de kast halen om het grote aantal gevallen van huiselijk geweld te stoppen. Ook professionals hebben een belangrijke rol om het thuis veilig te houden. Lees meer>>

Bijstandsuitkering

Het gebruik van een briefadres is echter niet toereikend voor vrouwen die ernstig worden bedreigd. Het gaat naar schatting om zo’n 100 vrouwen per jaar. Daaronder slachtoffers van extreem huiselijk geweld, stalking en eerwraak, en vrouwen bij wie het geweld niet na korte tijd (2 maanden) de-escaleert. Dat brengt een definitieve uitkering voor de betreffende vrouw in gevaar. Omdat binnen 2 maanden de algemene bijstandsuitkering moet zijn vastgesteld volgens de wet. Tot dan kun je een voorschot krijgen.

Veiligheid

Als het om veiligheidsredenen nodig is dat het voorschot voor een uitkering langer door moet gaan, dan is dat mogelijk. Dat hebben instanties met elkaar afgesproken. Het recht op uitkering verloopt pas als het recht op algemene bijstand is vastgesteld, dat kan dus ook na 2 maanden nog worden vastgesteld. Mocht er overigens na de – uitgebreide – voorschotperiode nog steeds sprake zijn van een levensbedreigende situatie, dan is het mogelijk om na andere vormen van veiligheid te kijken.

Voor meer informatie: zie de website van Federatie Opvang>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.