Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Branche: Welzijnsopleidingen moeten vernieuwen

De samenleving verandert, waardoor welzijnswerkers voor steeds complexere vraagstukken komen te staan. Spelen de onderwijsinstellingen op het gebied van zorg en welzijn hier op in? Zorg + Welzijn peilde de meningen bij vier brancheorganisaties.
Branche: Welzijnsopleidingen moeten vernieuwen

Iris Leene, directeur van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) over de HBO-studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening
‘De duur van vier jaar voor de HBO-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening vinden wij niet lang genoeg om het vak goed over te kunnen brengen. Een periode van een maand om een onderdeel als signalering onder de knie te krijgen is veel te kort. Een verlenging van de studie zou dus geen overbodige luxe zijn.
Masteropleidingen kunnen een goede aanvulling zijn, maar het is de keuze van de schoolverlater zelf om daaraan deel te nemen. In de jeugdzorg is momenteel een discussie gaande om er een vijfde en zelfs een zesde jaar aan toe te voegen.
Met het beroepsprofiel van de NVMW als leidraad sluizen wij signalen en kennis van onze leden door aan de HBO-raad, bieden begeleiding aan afstudeerders, stimuleren regionale netwerken van maatschappelijk werkers met studenten en onderwijsinstellingen voor kennisuitwisseling en laten visitaties uitvoeren door onderwijsexperts. Dit allemaal met één vraag in het achterhoofd: hoe sluit de opleiding het best aan bij de praktijk?’

Paul Vlaar, projectleider Beroepsontwikkeling bij MOVISIE over de scholing voor opbouwwerkers
‘Het is altijd het beroep van de toekomst geweest, zoals sociologe Marta Dozy het opbouwwerk in haar promotieonderzoek noemde. Ze zijn zo hard nodig, maar ze zijn er niet. Waarom niet? Opbouwwerkers vallen niet binnen een CAO-regeling en hebben vaak geen doorgroeimogelijkheden. Je ziet dan ook vaak dat ze de overstap maken naar andere sectoren, zoals gemeenten en woningbouwverenigingen.
Voor het opbouwwerk bestaat geen specifieke opleiding. Vaak maakt het onderdeel uit van de HBO-studie Cultureel Maatschappelijke Vorming (CMV). Deze opleiding trekt vooral studenten die interesse hebben in kunst, cultuur, recreatie en vrije tijd. Voor opbouwwerk is weinig belangstelling. In de HBO-opleidingen MWD en SPH komt het opbouwwerk helemaal niet voor. Maar er zijn lichtpuntjes te noemen. Hogeschool Leeuwarden is begonnen met een cursus Opbouwwerk voor zorgprofessionals en in Nijmegen en Amsterdam kan men in het derde of vierde jaar het vakgebied als uitstroomprofiel kiezen onder de noemer Master Social Worker. Daarnaast is in Utrecht en Sittard een nieuwe opleiding ontwikkeld, Social Work, vanuit de bestaande richtingen Culturele en Maatschappelijke Vorming, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Pedagogische Hulpverlening.
In het kader van de Wmo ben ik bezig met een beroepsprofiel voor de opbouwwerker ‘nieuwe stijl’. Een professional die de combinatie zoekt van zorg met welzijn en mensen als volwaardig burger in de samenleving laat meedraaien. Die actieve burgers helpt mee te werken aan hun eigen leefomgeving, informele zorg koppelt aan reguliere zorg en een infrastructuur creëert waar vrijwilligers en professionals effectief samenwerken. Mocht dat profiel eenmaal op papier staan dan is de volgende stap aansluiting te zoeken met het onderwijs. Een nieuwe opleiding met nieuwe uitstroomprofielen.’

Lees verder in de opleidingenspecial van mei 2009

Bron: Fotografie: Claudia Kamergorodski

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.