Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Branche verontwaardigd over ABWZ-artikelen Volkskrant

Niemand weet waar de 22 miljard aan AWBZ-gelden blijft. En dat terwijl Jan Modaal jaarlijks zo’n twaalf procent van zijn inkomen afstaat aan deze zorg voor chronisch zieken en gehandicapten. Dat meldde de Volkskrant vorige week in een reeks van artikelen. Tendentieus, incorrect, suggestief en niet representatief, vindt de verontwaardigde branche.
Branche verontwaardigd over ABWZ-artikelen Volkskrant

Door Alexandra Sweers – De Volkskrant deed onderzoek naar de AWBZ. De krant concludeerde dat er ‘geen enkele vorm van verslaglegging is’ en dat gegevens over het klantenbestand ontbreken. ‘Pikant’, vinden de journalisten. Vooral nu zorginstellingen als Philadelphia en Meavita worden beschuldigd van wanbeleid en respectievelijk 24 en 45 miljoen euro aan AWBZ-gelden verloren.

Slechte journalistiek
‘Er is juist een uitgebreid stelsel van toezicht’ , stelt een verontwaardigde Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). ‘Alle leden van de VGN leggen jaarlijks in detail verantwoording af aan het ministerie van VWS, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het zorgkantoor.’ Daarnaast hebben ook organen zoals het Centrum Indicatiestelling Zorg, het College voor Zorgverzekeringen en de Nederlandse Zorgautoriteit bemoeienis met de AWBZ-uitvoering. De journalisten zijn niet op de hoogte van de complexe materie en plegen slechte journalistiek door hun bronnen niet te checken, zo vindt de VGN.

Informatiebehoefte
Staatssecretaris Bussemaker (VWS) zegt in de Volkskrant van vandaag (23 februari) wél te weten waar het geld naartoe gaat. ‘Ik kan precies zeggen hoeveel geld er gaat naar verpleging en verzorging, gehandicaptenzorg  of de ggz.’ Ze vindt het niet nodig om de bestemming van de 22 miljard euro openbaar te maken. ‘Ik wil best een discussie over de informatiebehoefte. Ik rapporteer over zaken waar ik een opvallende verschuiving signaleer’, aldus de staatssecretaris in het dagblad. 

Niet representatief
‘Het artikel hangt van overdrijving en stemmingmakerij aan elkaar’, meldt de CG-raad over ‘AWBZ miljarden spoorloos’ (De Volkskrant, 19 februari). De organisatie voor chronisch zieken en gehandicapten vindt de voorbeelden Philadelphia en Meavita, die de journalisten aanhalen niet representatief. ‘De problemen bij die zorginstellingen worden veroorzaakt door slecht management en doorgeschoten marktwerking. Met de AWBZ zelf heeft het weinig te maken. Het zijn problemen die ook in allerlei andere sectoren spelen.’

‘Ook komen weer de voorbeelden voorbij van jongeren met ADHD die die op kosten van de AWBZ naar de bioscoop en voetbaltraining worden gebracht,’ zegt de CG-raad. ‘Erg tendentieus en eenzijdig. Daar waar sprake was van mogelijk onbedoeld gebruik, zijn allang maatregelen getroffen.’

Boter bij de vis
ActiZ, organisatie van zorgondernemers, sluit zich aan bij het commentaar. ‘De sector verzorging, verpleging en thuiszorg (VVT) heeft meer toezichthouders dan je op een hand kunt tellen’, zegt directeur Aad Koster. ‘Over de financiering bestaan sowieso hardnekkige misverstanden. Zo weet lang niet iedereen dat aanbieders pas geld krijgen ná de levering van zorg. Wie minder zorg levert, krijgt minder geld. Boter bij de vis heet dat’, aldus de directeur.

Aanval
De Volkskrant stelt dat niemand het stelsel ter discussie durft te stellen. Dat zou een ‘oneerbare aanval’ zijn op de kwetsbaren in de samenleving. ‘Over de AWBZ-zorg wordt uitsluitend met groot mededogen gesproken. Tenzij het uit de hand loopt zoals bij Philadelphia en Meavita.’

De krant werd na het publiceren van het artikel overspoeld met mails en telefoontjes van mensen die in de zorg werken. Een van de reacties die de krant meldde: ‘Ik vul wel honderd formulieren per week in en dan zeggen ze in Den Haag dat ze geen overzicht hebben? Zijn ze nou helemaal gek geworden!’.

Artikelen Volkskrant:

Een miljardendans en geen toezicht, 18 februari

AWBZ-miljarden onduidelijk besteed, 19 februari

Thuiszorg rijk aan geldgoochelaars, 19 februari

Miljonair dankzij via AWBZ betaalde rolstoelen, 19 februari

Falend toezicht minister bij zorgbedrijf, 20 februari

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: Volkskrant

4 REACTIES

  1. Ik ben blij dat wij voor onze dochter PGB =
    (AWBZ) gelden ontvangen, en daar werk ik hard voor. het is zwaar werk om een chronisch zieke te verzorgen die overal pijn heeft en bijna niets kan. Het PGB wordt bij ons goed besteed, zou de verslaggeefster van de Volkskrant wel weten wat het is om je jonge chronisch zieke dochter te verzorgen? Zij was ook liever gaan werken.
    Als wij geen PGB hadden dan hadden wij onze jonge dochter naar een verpleeginrichting moet doen bij mensen van 80 jaar, dementerend en urinerend.
    Voor 2 weken geleden heeft ze bij deze mensen op de kamer gelegen in het ziekenhuis. Ik moet er niet aan denken dat het nog eens gebeurd.
    Wij proberen nu de infuus kuren te regelen met de eerste hulp voor een naald en dan komt ze maar weer thuis.
    En wordt ze verder verzorgt door PGB.
    Dus er wordt veel geld heel goed besteed en niet naar bioschoop of dierentuin.

  2. Lees alle reacties
  3. De verslaggever heeft niet goed begrepen hoe de AWBZ in elkaar zit.
    Het CIZ stelt de indicaties en besluit eigenlijk over de aanspraken op zorg.
    Het zorgkantoor controleert de uitgaven van de zorgverlenende instellingen en die van de PGB houders. Als de uitgangspunten niet kloppen kunnen de conclusies nooit juist zijn!

  4. Een beste zepert voor de Volkskrant, ze hebben vast goedkopere journalisten moeten inhuren, daar het een krant is, die met uitsterven bedreigt, dreigt te worden. Bovendien geeft het aan dat interlectuele (linkse) inhoud niet genoeg verkoopt, riooljournalistiek wel !

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.