Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zeikerds

Terwijl ik een broodje weghapte, las ik afgelopen zaterdag in de Volkskrant het interview met Ivo Opstelten, onze nieuwe no-nonsense minister van Veiligheid en Justitie. Eén passage zette mij aan het denken.
Zeikerds

Lees hier meer blogs van Dik Hooimeijer >>

‘De criminaliteitscijfers worden op een aantal terreinen beter. Maar in onderzoeken gaat het veiligheidsgevoel, dus wat de burger vindt, achteruit.’

Ten aanzien van die criminaliteit sprak ik laatst een onderzoeker van de politie. Hij vroeg mij of ik een reden kon bedenken, dat de recidive onder jeugdige Marokkaanse jongens in Haaglanden een duidelijk afname liet zien. Ik kon daar niet direct antwoord op geven. Die afname is toch wel een bijzonder gegeven, omdat de burger blijkbaar het tegendeel denkt. Zeker na de laatste berichten over Gouda.
Ten aanzien van het veiligheidsgevoel is het eigenlijk ook vreemd. Uit onderzoek blijkt dat wij Nederlanders tot één van de gelukkigste volkjes ter wereld behoren. Ik zal met mijn volgende uiteenzetting geen vrienden maken, maar wil toch ook eens een tegengeluid laten horen.

Beginnen wij niet een beetje een zeikvolk te worden? Het kraken is wettelijk verboden, want we hebben er last van. Wat we even vergeten, is dat de kraakbeweging een enorme rijkdom heeft voortgebracht op het gebied van muziek, kunst en theater, maar ook qua ondernemerschap. Maar: weg ermee, we hebben er last van. Volgende: het pasjessysteem voor wiet in Amsterdam. We hebben last van die toeristen. Amsterdam moet weer keurig en calvinistisch, maatregel op maatregel omdat wij burgers overal last van hebben. Een tijdje geleden stond er een Haagse meneer in NOVA te foeteren op het feit dat op het plein tegenover hem, in een Vinexlocatie, een peuterspeelzaal was gebouwd. Die kinderen spelen verdorie een uurtje buiten en maken lawaai. Verschrikkelijk! Hij was een actie gestart. Kinderen tussen twee en vier jaar die plezier hebben; godbetere!

Er hoeft maar iets te gebeuren dat de burger niet zint en hij schreeuwt moord en brand. De media duikt erop en bestuurders, burgemeesters en ministers raken in paniek en verzinnen nog meer regels ter voorkoming. Ook in ons werk merk ik dat van ons zaken worden verwacht waarvan ik denk: ‘Ja hallo, los dat lekker zelf op’. Dus vraag ik mij weleens hardop af of de Nederlander geen zeikerd aan het worden is? En dat meen ik. Mensen in het land laten zich door angst en anti-islamgevoelens leiden in hun stemgedrag, terwijl er in een straal van vijftig kilometer geen moslim te vinden is. Hier speelt ongetwijfeld het individualisme, maar ook zeker het egoïsme, van de burger een rol; ik en dan een hele tijd niets. Dit is zeker niet goed voor het klimaat van samenleven. Angst, vooroordelen en achterdocht zijn vaak het fundament voor problemen in buurten en wijken. Als wij niet oppassen, dendert dit in sneltreinvaart door.

Eigenlijk droom ik van een staatsman, groot met sonore stem, een rechtvaardig vadertype zeg maar, zo’n no-nonsense man die ons op ons gedrag aanspreekt en niet meegaat in het populisme. Een die ons terechtwijst en zegt: ‘En nu is het uit met dat gezeik van jullie. Doe even normaal’.

Dik Hooimeijer (1954) is binnen Stichting MOOI, een welzijnsorganisatie in Den Haag en Zoetermeer, onder meer verantwoordelijk voor Marketing, Innovatie en Projecten. Sinds 1975 is hij werkzaam in de welzijnssector. Hij noemt zichzelf een absoluut welzijnsdier, maar is ook een oprecht criticaster. Naar zijn oordeel is welzijn te weinig innovatief en speelt het niet in op de tijdgeest.  

4 REACTIES

  1. De afgelopen maand waren mensen zeer ontstemd over het feit dat de blaadjes van de bomen vielen. Of de gemeente daar niet eens wat op kon verzinnen. In het voorjaar klagen dezelfde mensen dat er weer blaadjes aan de bomen zitten. Schande.
    Elk land krijgt de burgers die zij verdient. Door het idee dat de burger ‘klant’ is binnen een ‘markt’ waarbinnen de gemeente een ‘aanbieder van diensten’ is, moet je niet gek opkijken dat een burger zich ook als klant gaat gedragen.
    Mijn devies: blad lekker laten liggen, website van de gemeente uit de lucht halen, telefoon niet meer opnemen, deur op slot. Ont-regelen de boel. En dan een paar maanden kijken wat er gebeurt.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik herken het gevoel van Dick in hoge mate. Het zou de huidige premier, die nog wel niet zo oud is en wellicht een wat minder sonore stem heeft, sieren als hij zich eens in de termen uitlaat die Dick bezigt. Hij zou daarmee voor een hoop Nederlanders laten zien dat hij ballen heeft en zich niet laat gijzelen door een zielige klagersmassa.

  4. Dag Dick, ik ben het helemaal met je eens dat we in NL af moeten van het alleen-in-ons-achtertuintje- kijken. Je oplossing zou ook zeker bijdragen aan het probleem. Alleen jammer dat je alleen pleit voor een staatsMAN. Anno 2010 zouden we niet meer moeten denken in Rutteriaanse modellen waarbij alleen mannen over gedegen leiderschapskwaliteiten zouden beschikken. We hebben het er nog wel over op de borrel in het Nutshuis op 10 december 🙂

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.