Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wel of niet voor jezelf beginnen?

Vorige week gaf ik voor Zorg + Welzijn een webinar „Profileren met Passie”. Het webinar (een online seminar) zat compleet volgeboekt met 100 deelnemers. Aan deze deelnemers heb ik de vraag gesteld: Hoe zie jij jouw toekomst over 5 jaar?
Wel of niet voor jezelf beginnen?

De vorige keer blogde Anneke over passie >>

Er waren 5 opties:

1.dan werk ik nog bij dezelfde organisatie
2.dan werk ik ergens anders

3.dan ben ik werkloos

4.dan ben ik met pensioen

5.dan heb ik mijn eigen bedrijf (evt. in combinatie met loondienst)

De uitslag was verrassend! Maar liefst 51% koos voor optie 5. Meer dan de helft wil voor zichzelf beginnen of heeft deze keuze misschien al gemaakt.

Het is een lastige keuze: wel of niet voor jezelf beginnen. Er komt zoveel bij kijken. Zoals iemand die ik hierover sprak het heel mooi verwoordt:

Hoe kan ik de opstartperiode van mijn onderneming combineren met mijn huidige vaste baan van 24 uur per week? Ik wil mijn huidige baan niet meteen opgeven, dus ik moet klein beginnen. Ik wil graag kwaliteit leveren en dat betekent dat ik hoge eisen aan mij zelf stel. Vrije tijd, vakantie en het gewone werk loopt hierdoor door elkaar heen. Wat moet ik financieel, administratief en fiscaal gezien allemaal regelen voordat ik voor mezelf kan beginnen? Welke keuzes moet ik maken? Hoe krijg ik naamsbekendheid en klanten? Welke contacten moet ik aanboren?
Vragen, vragen en nog eens vragen. Zelf vond ik het doodeng. Ik had het idee dat het antwoord op de ene vraag gelijk weer een nieuwe vraag opriep. En eigenlijk wil je maar 1 ding: zekerheid! Weten dat je de juiste keuze maakt. En als die keuze inhoudt dat je de stap neemt en voor jezelf gaat beginnen wil je het liefste zeker weten dat je klanten en omzet krijgt. Zodat je van je bedrijf kunt leven.

Naar die zekerheid heb ik lang gezocht. Ook door mijn bedrijf te combineren met mijn baan als directeur van een welzijnsorganisatie. Dat gaf in ieder geval nog wat zekerheid als het om mijn inkomsten ging. Totdat bij mij eindelijk alle kwartjes gingen rinkelen: ondernemerschap is risico nemen. Niemand kan je zekerheid bieden! Dat is het moment waarop ik mijn baan heb opgezegd en 100% ondernemer ben geworden.

Als je niet tegen onzekerheid kunt en wakker ligt van risico’s in je leven dan is mijn advies: NIET DOEN. Het ondernemerschap zal je dan niet het geluk en de vrijheid bieden waar je naar verlangt. Als je bereid bent om onzekerheid en risico een plaats te geven in je leven dan zeg ik: DOEN.

Ik heb geleerd dat er een aantal factoren is waarmee ik meer zekerheid in mijn bedrijf kan inbouwen: het trainen van mijn ondernemersspier noem ik dit. Dat is hard werken en iedere dag die spier sterker maken maar het kan en het lukt. Wat daar ook bijhoort is het leren accepteren van mislukkingen. En dan de moed hebben om door te gaan. En zo zijn er nog veel meer dingen die ik de afgelopen jaren heb geleerd.

Behoor jij tot die grote helft van sociale professionals die voor zichzelf wil beginnen of al een eigen onderneming is gestart? Dan wil ik je graag leren kennen en weten wat jouw vragen zijn. Omdat ik het erg belangrijk vind dat sociale professionals succesvol en gelukkig zijn in hun ondernemerschap zodat ze zoveel mogelijk mensen kunnen helpen met hun bedrijf. Succesvol zijn betekent voor mij dat je in harmonie met jezelf, jouw passie kunt leven en daar een goed inkomen mee verdient. Dit is wat ik je gun en waarvoor ik me in wil zetten. Ik heb een klein formulier gemaakt waarop je jouw vragen kwijt kunt. Je kunt het hier vinden >>

Ik kijk uit naar je reactie!

Vorig artikelSpeeltuin dicht, speeltuin open
Volgend artikel6 tips om te innoveren in het sociaal domein
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.