Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wat hebben zorg en welzijn met elkaar te maken?

Zorg en welzijn, wat hebben zij met elkaar te maken? Heel graag zou ik het antwoord op die vraag willen hebben. En wie het weet mag reageren. Hier enkele van mijn overpeinzingen,overigens gekleurd door mijn welzijnsbril.
Wat hebben zorg en welzijn met elkaar te maken?

Het in één adem noemen van zorg en welzijn is natuurlijk niet ongebruikelijk. Dat impliceert dat beide zaken zeker iets met elkaar te maken hebben. Toch is het makkelijker om verschillen te benoemen dan overeenkomsten. Zorg neemt over, welzijn ondersteunt. Zorg gaat uit van een beperking, welzijn van de eigen kracht. Enkele grote welzijnsondernemingen daargelaten kan welzijn opereren op kleine schaal en heeft de zorg meestal grote omvang nodig om efficiënt te kunnen werken.

De Nederlander maakt het overigens allemaal niets uit. Uit onderzoek door WelzijnNederland naar de bekendheid van het welzijnswerk (juli 2008) blijkt dat wanneer Nederlanders wordt gevraagd naar wat volgens hen het welzijnswerk inhoudt bijna 12 procentzegt geen idee te hebben. De overige ondervraagden geven omschrijvingen waaruit blijkt dat voor de meeste Nederlanders er geen wezenlijk verschil is tussen zorg en welzijn.

Misschien maakt de Wmo wel een einde aan de domeindiscussie tussen zorg en welzijn. Waarbij ik overigens de indruk heb dat die discussie vaker door welzijn dan door zorg wordt aangeslingerd. De domeindiscussie is vermoeiend, niet effectief en de opdrachtgevers worden er niet vrolijk van: zij willen gewoon dat hun Wmo-opdrachten worden uitgevoerd door betrouwbare leveranciers.

Zorg en welzijn hebben beiden wat last van een imagoprobleem waardoor het aannemelijk is dat de beelden die beide sectoren van elkaar hebben ook niet helemaal zullen kloppen. Daar hebben we een overeenkomst. Echter, dit kan wel eens een van de redenen zijn dat samenwerking in de keten, ondanks de enorme investeringen, toch vaak mislukt.

Zorg + Welzijn, het tijdschrift en deze digitale community, wordt gelezen door ‘sociale professionals’ uit de zorg en welzijn. Ik ben benieuwd of u als lezer, maar ook of de redactie de vanzelfsprekendheid waarmee zorg en welzijn in één adem worden genoemd worden, kan onderschrijven.

Anneke Krakers (1962) is sinds 2000 werkzaam als directeur bij een kleine welzijnsorganisatie. Het ondernemerschap zit in haar bloed: ze komt uit een ondernemersgeslacht met vooral bouwers in haar midden. Aannemers, schilders en timmerlui. Als maatschappelijk ondernemer maak ze zich sterk voor de branche op lokaal en regionaal niveau en sinds eind 2007 ook op landelijk niveau met haar onderneming WelzijnNederland.

Vorig artikelKansen voor ondernemen in de ouderenzorg
Volgend artikelOvergewicht, een sluipende moordenaar
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

3 REACTIES

 1. Hallo Anouk en meneer of mevrouw Kopjes. Het is alweer even geleden dat ik dit blog schreef nl 2009. Inmiddels is er al weer veel veranderd. Als ik het goed begrijp zijn jullie beide op zoek naar de verschillen.
  In mijn blog geef ik wel een aantal verschillen aan: ‘Zorg neemt over, welzijn ondersteunt. Zorg gaat uit van een beperking, welzijn van de eigen kracht. Welzijn kan opereren op kleine schaal en zorg heeft meestal grote omvang nodig om efficiënt te kunnen werken.’
  Als je op zoek bent naar werk zou ik vooral kijken naar de functies die je tegen komt in zorg en welzijn: welke taken spreken je aan en passen goed bij je?
  Een website over de verschillen ken ik niet. Je zou jouw vraag kunnen stellen in de Linkedin groep Welzijn Nieuwe Stijl en/of WelzijnNederland. Dat zijn actieve groepen waar je zeker meer reacties zult krijgen.

 2. Lees alle reacties
 3. hallo,
  ik ben Anouk.
  ik wil mosschien veranderen van baan.
  ik wil graag werken in de zorg of in maatschappij werk.
  ik wil daarvoor graag de verschillen weten.
  u zegt dat er veel verschillen zijn maar ik kan daar helaas niets over vinden.
  ik hooop dat u mij verder kan helpen door mij hier iets over te vertellen of door een site te geven waar ik informatie hierover kan vinden.
  hartelijk dank,
  Anouk Oostindie.

 4. hallo
  ik ben wel een beetje boos.
  ik zoek namelijk de verschillen tussen zorg en welzijn en ik kan er niks over vinden.
  nu zegt u dat er zoveel verschillen zijn tussen zorg en welzijn en u gaat vertellen over de overeenkomsten. dit, helaas voor u, boeit mij echter niet zo veel . ik zou graag toch de verschillen ertussen weten.
  mvg
  L.L U Kopjes

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.