Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbinden en benutten

Verbinden en benutten betekent wat mij betreft, zoeken naar wat je kunt bijdragen aan de samenleving en kansen pakken om er beter van te worden. In het werkveld heb je met verschillende mensen te maken die kennis en ervaring hebben op terreinen waar je zelf als adviseur geen weet van hebt. Dat vind ik nou het mooie aan het vak.
Verbinden en benutten

Je hebt met ontwikkelingen te maken en je bent jezelf voortdurend aan het ontwikkelen. Dat houdt simpelweg op wanneer je de verbinding met de ander niet meer wilt maken en de kansen niet wilt benutten. Binnen STAMM CMO Drenthe houd ik me onder meer bezig met de projecten “Ondernemend, talent gezocht”, “ondersteuning aan allochtone zelforganisaties” Als er ergens sprake is van verbinden, kansen zien en benutten is het wel in die projecten.

Ondernemend, talent gezocht, brengt de positie van allochtone starters in beeld. Wat komen zij tegen, wat is voor hen ondernemen? En hoe gaan anderen met hen om. Allochtoon ben je volgens de overheid als een van de ouders niet in Nederland geboren is. De wet- en regelgeving in Nederland is een lastig iets. Nederland is een regel- en papierland waar je, wanneer je onvoldoende, maar zelfs ook als je voldoende geïnformeerd bent, als starter in de problemen kan komen terwijl je nog moet beginnen. ‘Help me op weg’, moet je van de daken afschreeuwen. De groep die zich aanmeldt bij ons project doet dat ook maar wordt niet altijd gehoord. Coaches – zelf ervaren oud-ondernemers – ondersteunen hen bij het zoeken naar en verbinden aan netwerken, bij het kansen zien en benutten.

Allochtone zelforganisaties zijn (welzijn-)organisaties die zich bezighouden met de belangen van de eigen groep. De verbinding maken met de samenleving en de kansen zien, blijft voor deze belangenorganisaties een moeizaam proces. De taal, de culturele achtergrond, de eigen geschiedenis en de eigen wijze van organiseren speelt daarbij een belangrijke rol. Overigens zien deze groepen zichzelf vaak als Turks, Marokkaans, Moluks of gewoon Nederlands. Omgekeerd zie je dat Nederlandse organisaties een afwachtende houding aannemen. Ook hier wordt de verbinding met elkaar onvoldoende gemaakt. Er is geen vraag dus is er geen aanbod. Terwijl mijn ervaring leert dat je moet proberen te ontdekken waarom er geen vraag is. Uiteindelijk hebben wij te maken met vergelijkbare vraagstukken. Tijd, geld en energie, zijn doorslaggevend geworden voor een afwachtende houding.

De projecten hebben iets gemeenschappelijks. Je moet het volgens mij zien als een investering in een gezamenlijke toekomst. Ze hebben tot doel een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving en aan vraagstukken die ons allen aangaan. Overheden en welzijnsorganisaties zouden hier veel meer in moeten investeren. Zij zullen de verbinding moeten maken tussen: allochtonen en autochtonen, de ene geschiedenis en de andere, het individu en de groep. Tussen de (mogelijke) vraag en het aanbod. Voorwaarde is dat  overheden en welzijnsorganisaties kijken naar hun eigen houding en open staan. Dan pas kun je de uitdaging oppakken: kansen zien én benutten.

Djodjie Rinsampessy (1960) is werkzaam als adviseur bij STAMM CMO Drenthe. Hij is betrokken bij de programma’s ‘Diversiteit’ en ‘Werken en leren’. Daarnaast is hij lid van de Ondernemingsraad. Als lid van de Ondernemingsraad is er aandacht voor organisatieontwikkelingen en het personeelbeleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.