Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociale technologie: klaar voor de toekomst

Ik waarschuw je vast. Dit wordt misschien een beetje een mannen-blog. Iets met technologie en auto’s. Maar ik denk toch dat het ook voor de vele vrouwen in de welzijnssector een boeiend artikel kan zijn, echt waar. Want de inzet van digitale middelen in de welzijnssector is aan een langzame opmars bezig. Er is zelfs een naam aan gegeven: sociale technologie.
Sociale technologie: klaar voor de toekomst

Vorige keer blogde Hans Versteegh over wat de sociaal werker van de Engelsen kan leren>>

Voor sommigen gaat de ontwikkeling van de sociale technologie te snel en voor anderen te langzaam, maar er zit beweging in. Misschien ben jij een van de velen die mij kan vertellen dat je nog op oude apparatuur moet werken? Of ben jij iemand die juist overweg moet zien te geraken met het nieuwste registratiesysteem op je nieuwe iPad Air? Het veld beweegt zich anno 2015 grofweg tussen die twee uitersten.

Het is nog lang niet overbodig om aan collega’s te laten zien waar de knoppen op een iPad zitten. Of hen te helpen een goede profilering op social media tot stand te brengen. Ik vind dat ontzettend leuk trouwens. Maar van collega social mediatrainers en mensen uit de IT hoor ik dat zij daar juist op afhaken.

Glimmende Volvo

En geef ze eens ongelijk. Zij zijn al mijlen verder. Om dat te illustreren zou je nu eens naast mijn huis moeten komen kijken. Daar staat nu tijdelijk een glimmend zwarte Volvo V60 te pronken. Nee, blijf nog even lezen! Je bent echt niet bij het verkeerde blad aanbeland.

Deze auto is waanzinnig. Boordevol technologische snufjes en luxe die ik u zal besparen. Deze auto is als apparaat aangesloten op het internet via z’n eigen wifi. Er zit spraak gestuurde navigatie in (ken je deze nog?  http://youtu.be/7WIK5QxWjDQ). Ook speelt hij automatisch muziek van mijn iPhone af wanneer ik instap. Bellen kan terwijl de telefoon in de jaszak blijft zitten. Wonderlijk. Maar het aller fijnst vind ik toch de stuurverwarming! Bizar.

Dit is de auto van mijn zwager. Een coole gast die in de IT carrière maakt. Hij is een maand in het buitenland en ik -bewust autoloos- mag even in zijn auto rijden. “Hoe cool is dat, awesome!” zou hij zeggen. Wanneer ik hem wel eens inlicht over de stand van zaken in het sociale domein qua sociale technologie, lacht hij mij hard uit. Maar meestal begint hij vol onbegrip heel bezorgd te kijken.

Omarm de technologie

Ik weet het. Je hoeft natuurlijk niet meteen een dikke auto stampvol technologie aan te schaffen. Maar over een poosje zijn veel van die snufjes zo ingevoerd, dat ze ook voor jouw auto (en je portemonnee) bereikbaar worden. Zo gaat het ook met de sociale technologie in je vakgebied.

Omarm die ontwikkeling, als je denkt dat ze voor jou nuttig is. Waar zie jij kansen om met sociale technologie jouw werk te innoveren? Vraag je werkgever voor de juiste spullen, zodat jij je werk beter, makkelijker en dus goedkoper kan doen. En jullie zijn klaar voor de toekomst! Je zult zien, het went snel.

Of ik na deze maand de auto weer aan mijn zwager terug zal geven? Ik weet het zo net nog niet. Stuurverwarming voelt veel te lekker!

Wil je meer weten over sociale technologie? Begin hier eens: www.movisie.nl/trefwoord/sociale-technologie

Vorig artikelPapa als opvoeder
Volgend artikelLes 3 voor wijkteams: hoe verwelkom jij je klanten?
Hans Versteegh (1969) is social media trainer en business-coach voor sociaal werkers, die worstelen met de professionele inzet van online media. 'Social media hebben mijn professionele isolement doorbroken'. In zijn 25 jaar als sociaal werker ontdekte hij al de voordelen van social media toen niemand daar nog mee bezig was. Zoals kortere lijnen met bewoners, collega’s en ketenpartners, grotere zichtbaarheid en netwerkcontacten warmer houden. Uiteindelijk leidde dit tot zijn eigen bedrijf, Welzijn 3.0. Hij heeft inmiddels vele sociaal werkers getraind en gecoacht en is betrokken bij verschillende innoverende initiatieven en samenwerkingsverbanden in welzijn, sociaal wijkteams, online hulpverlening en hoger onderwijs. Zijn thema’s: social media, ondernemend werken, profileren, digitale kloof en innovatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.