Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Sociaal werk betekent dat je belangrijk bent voor mensen, juist nu

'Mijn werk moet zinvol zijn voor de samenleving.' Dat zeg ik altijd op feesten, partijen en sollicitaties. En iedereen snapt het. Ik werk als journalist voor sociaal werkers. Tot de dag van vandaag is dat leerzaam, boeiend en dwingt respect af. Wij doen niet alleen aan problemen. Sociaal werk geeft steun én zin aan mensen.

‘Wij doen in problemen’, grap ik altijd tegen mijn collega’s op de redactie van Zorg+Welzijn. Maar ik kan beter zeggen: ‘Wij schrijven over de mensen die oplossingen bieden voor problemen.’ Wij schrijven voor professionals in het sociaal werk. Daar zijn we trots op en we halen er veel energie uit om dagelijks te praten met professionals die naast mensen staan in de samenleving met grote of kleinere problemen. De sociaal werkers kunnen voor zo veel mensen het verschil maken. Goed om daar eens bij stil te staan. Zoals op 21 maart, de World Social Work Day.

Sociaal werk op z’n sterkst

Sociaal werkers zorgen voor mensen die het lastig hebben en zorgen op die manier voor de maatschappij. Problemen maken mensen ongelukkig, maakt hen soms lastig voor anderen en kosten geld. Veel overlast in de samenleving komt uit de hoek van burgers en wijken met problemen. Dat is de plek waar sociaal professionals op hun sterkst zijn. Zij weten het, hun cliënten weten het, nu de rest van de samenleving nog.

De problemen van mensen en samenleving worden steeds meer en steeds complexer, zo lijkt het. ‘Fout, dat is niet zo’, leren wij uit cijfers en onderzoek. Sociaal professionals merken in hun werk wel degelijk dat problemen van mensen complexer worden. Zij eisen meer aandacht voor hun cliënten, en terecht. Het lijkt erop dat meer aandacht = meer effect nu ook in de beleidsnota’s een plek krijgt. Nu nog genoeg professionals vinden.

Zoek naar mogelijkheden

Mensen zijn trouwens ook meer op zoek naar hulp en begeleiding van sociaal werkers. Van oud tot jong. Ze worden ook meer gevonden. Of ze nu eenzaam zijn, mentale problemen hebben, rondhangen in een zinloos leven of problemen hebben rond te komen. De sociaal professionals zijn er dan voor je. Samen met hun cliënten gaan ze op zoek naar mogelijkheden, in plaats van problemen managen. Dat laatste komt trouwens vaak vóór de zoektocht naar mogelijkheden.

Deze World Social Work Day maakt ons erop attent dat in de meeste landen in de wereld sociaal werkers het verschil maken voor hun samenleving. Met een gesprek, suggesties, steun, acties en vooral door er te zijn.

Sta stil bij…

Het kan altijd beter, ook in het sociaal werk. Je kunt hameren op meer geld, meer personeel, meer tijd. Allemaal waar en nodig. Maar nog belangrijker is het om stil te staan bij de reden waarom je hulpverleners bent. Omdat je iets wilt betekenen voor de samenleving en haar mensen. En dat doen jullie, sociaal professionals. Verlies dat nooit uit het oog.

Carolien Stam is al 20 jaar redacteur van Zorg+Welzijn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.