Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Slecht nieuws voor mijn gehandicapte dochter

Mayim zit op het voortgezet speciaal onderwijs in Almere. Sinds twee weken gaat ze op donderdag naar haar stageplek. Met begeleiding, want ze kan niet zo veel met haar spastische lichaam, net hersteld van een zware levensreddende operatie.
Slecht nieuws voor mijn gehandicapte dochter

De stadsboerderij in Almere is ideaal voor kinderen als Mayim om te wennen aan arbeidstoeleiding. Ze kan daar de dieren verzorgen en leren dat er na haar school een gedeeltelijk productief leven mogelijk is. Ook voor haar. Boordevol verhalen kwam ze donderdagmiddag weer thuis. Dat ze het varken mocht voeren en het hooi uit de stal mocht opruimen. Ondanks de pijn in haar rug, en de moeizame revalidatie, zien we haar opveren. School is opeens weer leuk. Voor kinderen met een beperking is stage de betere aanvulling op het ‘saaie’ klassikale onderwijs.

Dezelfde dag hoorde ik van haar leerkracht dat het bestuur van het speciaal onderwijs in Almere in al hun wijsheid besloten heeft hierop te bezuinigen. Na de krokusvakantie worden de stages voor kinderen uit de groep van Mayim gestopt. De 18 dagen dat er tot aan begeleiding nodig is voor deze speciale kinderen, kunnen niet meer worden gefinancierd. School op zijn kop, ouders boos, en kinderen sprakeloos achterlatend. Als ouder denk ik dan. 18 dagen. Wat kost dat nu? Een half maandsalaris? 1000 euro? Of misschien 2000 euro?  Als dat er in het speciaal onderwijs er al niet meer af kan, waarom heet het dan speciaal onderwijs.

Ik ga op zoek naar een oplossing. Misschien dat we structureel bedrijven in onze stad kunnen vragen om voor deze kinderen geld in te zamelen. Of dat er nog ergens in de burelen van de gemeente Almere nog een potje is. Want het is zo enorm belangrijk dat kinderen zoals Mayim en haar klasgenoten de wereld buiten de ‘gesloten gehandicaptenwereld’ ontdekken om mee kunnen participeren in de maatschappij.

Ik hoor ook verhalen uit andere steden. Over dit soort bezuinigingen. Dat doet het participatiegedachtegoed van deze regering eigenlijk teniet.

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Tijdens de krokusvakantie is op de burelen van het bestuur van betreffende school en de directie overleg geweest. Geschrokken van de impact. En wellicht deze blog op het effect van deze keuze. De geplande bezuiniging op begeleiding bij stages wordt uitgesteld en ik hoop uiteraard afgesteld. Naar alle waarschijnlijkheid gaat mijn dochter en een aantal klasgenoten a.s. donderdag gewoon weer naar hun stageplek.
  … wordt vervolgd …

 3. In de nieuwe WMO staat dat de gemeente desgevraagd zal participeren.
  Maar dat wil nog niet zeggen dat zij wettelijk verplicht is te compenseren!!
  Als straks naar de letter van de wet wordt gehandeld is er heel erg veel
  mantelzorg meer nodig dan nu het geval is.
  Zorg wordt steeds meer juridisch bevochten, let maar op mensen.
  Begin maar vast te sparen en niet alleen voor de oude dag, ook onze
  kleinkinderen hebben straks meer ondersteuning nodig.
  Gelukkig hebben we allemaal een ding gemeen:’ we maken ons grote
  zorgen voor de toekomst’
  Politiek, doe uw voordeel en schrijf uw Zorgplan zorgvuldig!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.