Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Professional van het jaar

‘Het woord welzijnswerker zegt niemand meer wat’, was een van de opmerkelijke uitspraken tijdens een interview dat ik eind 2004 met Hans Simons had. Simons was destijds nog bestuursvoorzitter van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW). ‘We zoeken eerder sociale professionals die in de wijk goede interventies kunnen plegen. Dat is veel concreter.’
Professional van het jaar

Kort daarna maakte Simons bekend zijn baan te verruilen voor een functie als bestuurder bij een Zeeuws ziekenhuis. Twee jaar later werd het NIZW met andere kenniscentra geherstructureerd tot drie nieuwe landelijke kennisinstituten: MOVISIE (maatschappelijke ontwikkeling), het Nederlands Jeugdinstituut en Vilans (langdurige zorg). Het zou een interessante vraag zijn voor toekomstige historici eens uit te zoeken in hoeverre deze herstructurering heeft bijgedragen aan versterking van de sector.

Het blijft opmerkelijk om te zien hoe weinig samenhang en continuïteit er in de welzijnssector nog altijd is. Branche- en beroepsorganisaties, bestuurdersverenigingen, hogescholen, ministeries, kenniscentra, provinciale instituten, welzijnsfondsen  – allemaal lijken ze vooral met het eigen belang bezig. Het ministerie ziet na jarenlange bezuinigingen op sociaal beleid – in tijden dat het economische heel goed ging – ineens een voortrekkersrol voor zichzelf weggelegd bij de vernieuwing van het welzijnswerk. Lectoren zitten soms in het vaarwater van kenniscentra. De directeurenvereniging zet zich af tegen de verondersteld ‘cynische kijk’ op het werkveld bij de landelijke instituten. Beroepsverenigingen proberen aansluiting te vinden bij beroepsgroepen. Grote fondsen lijken imagoverbetering van de beroepsgroep niet meer als een kerntaak te zien.

Als Zorg + Welzijn positioneren we ons tegenwoordig graag als platform, community, tussen al die grote partijen. Te midden van al die spelers trekken we daarmee best een grote broek aan. En nu gaan we nog een stapje verder: om de beroepsgroep eens positief onder de aandacht te brengen, hebben ook wij een prijs bedacht. Samen met directeurenvereniging Verdiwel gaan we tijdens het Welzijnsdebat (15 oktober 2009) de prijs uitreiken voor de Zorg + Welzijn Professional van het Jaar. Zo willen we de hardwerkende vakmensen die in de sociale sector zo naar de achtergrond zijn verdwenen, weer eens naar voren halen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.