Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Praat met ze!

Als een beleidsmaker of pedagoog naar een aflevering van “Oh, oh Cherso” kijkt, kan ik me voorstellen dat hij jongerenparticipatie ineens niet meer zo aantrekkelijk vindt. Menigeen zal daarom opgelucht van de nieuwe sociale media gebruik willen maken: je hoeft ze niet te ontmoeten en je bent nog cool ook. Helaas kom je weinig op die manier van de jeugd te weten. Ik wil daarom een lans breken voor het doodgewone, ouderwetse gesprek.
Praat met ze!

Lees hier meer blogs van K2 >>

Beleidsmakers en andere professionals oriënteren zich op een nieuwe fase van professionalisering. Werken voor de doelgroep. Beleid maken zonder de doelgroep kan niet meer. Het uitgangspunt is dat burgers zelf wel hun oplossingen kunnen bedenken. Minder betutteling, meer samenhorigheid en een groter draagvlak. Er zijn al gemeenten die voor bezuinigingsvoorstellen bijeenkomsten van burgers organiseren. Van een al wat oudere datum zijn de buurtbudgetten: bewoners maken een plan en kunnen voor de uitvoering daarvan geld krijgen.

In deze ontwikkeling hoort de jeugd ook een rol te spelen. Soms moeten daarvoor aparte gesprekken met jongeren plaatsvinden, maar als buurtbewoners van alle leeftijden elkaar weten te vinden is de uitkomst vaak vele malen verrassender. Mijn ervaring is bovendien dat jongeren en senioren het goed met elkaar kunnen vinden. Misschien omdat opa’s en oma’s milder zijn dan vaders en moeders? Zeker ook omdat ze een vergelijkbare maatschappelijke positie hebben: nog niet of niet meer volledig meedoen.

Onlangs ontving de gemeente Oss een prijs voor het beste lokale jeugdbeleid. Het juryrapport prees de openheid van de gemeente en vermeldde expliciet dat deze gemeente al elf jaar een jongerenraad heeft. Tilburg heeft z’n jeugdambassadeurs.  En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen waar beleidsmakers gesprekken en zelfs samenwerking met jongeren aandurven. Daar kan geen website of digitale community tegenop.

En wees gerust: wat jongeren op Chersonissos of Renesse uitspoken met vakantie is maar een heel klein stukje van hun leefwereld. Hun dorp, stad of buurt beter maken is ook voor Jokertjes en Sterretjes  belangrijker. Dus praat met ze. Beter nog: luister naar ze. En laat je verrassen.

Thea Dowit (1949) is adviseur bij K2 Adviesbureau voor jeugdvraagstukken. Thea houdt zich onder meer bezig met jeugdparticipatie, informatievoorziening en communicatie.

1 REACTIE

  1. Helemaal mee eens dat de dialoog tussen mensen (jong en/of oud) altijd belangrijk is. Soms ontbreekt. Luister niet alleen naar wat jongeren vertellen, maar neem wat zij zeggen ook serieus en ga in gesprek op basis van gelijkwaardigheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.