Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Mindset en sociaal werk

“We kijken naar waar iemands talent ligt en halen eruit wat er in zit”. Heb jij soortgelijke zinnen afgelopen jaar ook bijna dagelijks voorbij zien komen of uitgesproken? Ik wel. En tot vandaag zag ik er eigenlijk niet zo veel kwaad in. Het klinkt immers best positief. Maar daar denk ik nu heel anders over.

Vorige keer blogde Elsbeth over de twijfelende sociaal werker>>

De uitspraak “We kijken naar waar iemands talent ligt en halen eruit wat er in zit” zou zo maar een fixed mindset in de hand kunnen werken. En zo’n fixed minset kan behoorlijk schadelijk zijn. Helemaal in een sector waar het de bedoeling is dat mensen leren. Zich ontwikkelen, zich ontplooien, groeien. Zoals binnen de sociale sector en het onderwijs.

Feedback

Volgens Carol Dweck kan iemand een fixed mindset ontwikkelen door de feedback die je krijgt. Feedback die prikkelt tot het ontwikkelen van een fixed mindset zijn bijvoorbeeld:

“ Jij hebt echt een rekenknobbel”

“ Hier heb je talent voor”

“Wat ben je toch intelligent”

“ Knap hoor, je bent een tekentalent”

“ Wat kun jij goed tennissen, het zit in je”

 Kwaliteiten

Iemand met een fixed mindset is er van overtuigd dat kwaliteiten, vaardigheden en intelligentie aspecten zijn die min of meer vaststaan. Er zit geen beweging in. Heb je deze mindset, dan ben je geneigd om binnen je comfortzone te blijven. Niet snel iets nieuws uit te proberen vanwege de angst om te falen. En daardoor blijf je vasthouden aan wat je al kon, waardoor handelingsmogelijkheden niet worden uitgebreid.

Gelukkig kan je het ontwikkelen van een growth mindset beïnvloeden. Iemand ontwikkelt een growth mindset als hij wordt geprezen om zijn inzet, zijn doorzettingsvermogen en aanpak. Feedback die prikkelt tot het ontwikkelen van een growth mindset is bijvoorbeeld:

“ Geweldig, wat ben jij een doorzetter”

“ Knap hoe je verschillende strategieën uitprobeert”

“ Vertel eens, wat heb je gedaan om zover te komen?”

“ Tjonge, wat heb jij hard gewerkt”

Sociaal werker

Iemand met een growth mindset experimenteert, probeert verschillende nieuwe manieren uit, onderzoekt en onderneemt. Leert en groeit. Precies wat sociaal werkers en docenten (en ouders) willen dat de mensen die zij begeleiden gaan doen.

Fixed –en growth mindset zijn begrippen uit de theorie van Carol Dweck. Voor een introductie van 10 minuten zie dit filmpje 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.