Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landelijk preventiebeleid

Het Jaarrrapport Integratie 2011 van het SCP meldt een verontrustend hoge criminaliteit onder Marokkaanse jongens. Voor het terugbrengen van die (neiging tot) criminaliteit heeft niemand pasklare antwoorden, behalve de neo-NSBers onder ons. Alleen zijn verbanning, opvoedkampen en lange gevangenisstraffen geen bruikbare opties, wanneer je doordenkt – maar dat kan niet iedereen. Een echte taskforce gericht op preventie, die zich doelen stelt, mede bezet door mensen uit de Marokkaanse gemeenschap, is de enige kans.
Landelijk preventiebeleid

Dan is het een slechte zaak om zomaar te stoppen met het Landelijk Overleg Minderheden, zoals nu politiek staat gepland. Misschien heeft het zijn functie gehad, misschien heeft het soms gefaald, maar een mooi autochtoon spreekwoord luidt: geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt. En schoenen hebben we nodig om die Marokkaanse jongens een schop in de goede richting te geven. Ik weet zeker dat er Marokkanen zijn die hun ‘lotgenoten’ willen helpen, er zijn er al die het doen. Die mensen hebben een steuntje nodig.

In deze aflevering van Zorg+Welzijn komt een bevlogen professional aan het woord die zich geheel op eigen kracht uit een kansloze situatie heeft gebokst. Als kind van verstandelijk beperkte ouders had de normaal begaafde Erik Smid niemand aan wie hij zich kon spiegelen, geen idee van sociale omgangsvormen. Het leidde tot frustraties en een laag zelfvertrouwen. Toch raakte hij niet aan de drugs, werd geen crimineel, in tegendeel. Nu zet hij zich in om ‘lotgenoten’ te helpen, het moeten er duizenden zijn. Maar het eerste landelijk onderzoek moet nog van start gaan…

Voorts aandacht voor suïcide. Jaarlijks doen In Nederland ongeveer 100.000 mensen een poging tot zelfdoding, 1.500 mensen slagen daarin. Opnieuw schrikbarende cijfers, opnieuw ontbreekt een landelijk beleid gericht op preventie. Nee, niet alles hoeft landelijk geregeld. Op lokaal niveau worden er genoeg geweldige initiatieven ontplooid. Neem nou dat fietsenfabriekje in Deventer dat zinvol werk biedt aan mensen die anders buiten de maatschappij zouden staan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.