Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang of jeugdwerk?

Onlangs sprak ik een directeur van een kinderopvangbedrijf. Wij hadden het over de bezuinigingen op de kinderopvang. En ook over de inhoud en de toon van het debat dat die bezuinigingen in politiek en media teweeg hebben gebracht. Stoppen vrouwen met werken door het verhogen van de eigen bijdrage? Dat is het belangrijkste issue.
Kinderopvang of jeugdwerk?

Onzin, meenden wij beiden. Emancipatie van de vrouw laat zich niet stoppen door zo’n maatregel. Veel meer zorgen maakt de directeur zich om een specifieke groep kinderen in de naschoolse opvang: kinderen uit vaak arme gezinnen en van alleenstaande moeders.

Het debat rond kinderopvang is ideologisch. Het gaat vooral over emancipatie van de vrouw versus de opvatting dat kinderen door hun eigen ouders moeten worden opgevoed. De realiteit is dat er ook ouders zijn die ‘goed voor hun kinderen zorgen’ niet zozeer definiëren in termen van een veilige, geborgen omgeving. Zij doen dat ook in termen van beschikbaarheid van eten, drinken en materiële zaken als de nieuwste computers, merkkleding en kunnen meedoen aan de nieuwste trends.

Het verhogen van de eigen bijdrage zal leiden tot rekensommen maken en het heroverwegen van het uitgavenpatroon. Bij het stellen van nieuwe prioriteiten zal iedereen tot een eigen afweging komen. De directeur van de kinderopvang vreest dat goede opvang niet voor alle ouders bovenaan die lijst zal staan. Zij baseert deze verwachting op ervaringen uit het verleden, toen naschoolse opvang nog een schaars goed was. Veel moeders werkten toen ook al. Kinderen zwierven soms na schooltijd en in vakanties doelloos op straat of waren alleen thuis. De problemen kwamen op het bordje van het welzijnswerk.

De naschoolse opvang heeft de afgelopen jaren een taak uit handen van het jeugdwerk genomen. Door het verhogen van de eigen bijdrage zal deze taak wellicht weer meer naar de voorgrond treden. Prestatieveld 2 van de Wmo, ‘preventieve ondersteuning jeugd’, is immers bedoeld om ouders en kinderen te helpen als een goede opvoeding in gevaar dreigt te komen.

Anouchka van Miltenburg (43) is van huis uit journalist en sinds 2003 lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.