Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Herrema aan de subsidiepomp

Het moet maar eens afgelopen zijn met het rondpompen van subsidies in het welzijnswerk. Instellingen die met jongeren werken en geen successen laten zien, worden komend jaar flink gekort. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) vindt dat het welzijnswerk te weinig waar voor zijn geld levert bij de aanpak van multiprobleemgezinnen.
Herrema aan de subsidiepomp

Welzijnsdirecteur Hans Zuiver (Combiwel) speelde de bal terug: ‘De gemeente deed zelf geen moer aan multiprobleemgezinnen’. Zuiver stelde dat de gemeente de onderlinge afstemming van de gemeente- en welzijnsdiensten rond deze gezinnen nooit belangrijk vond. Bij gebrek aan gemeentelijke subsidies ontwikkelde hij op eigen initiatief een dwingende aanpak voor deze families, met de Amsterdamse corporatie AWV als geldschieter.
Pikant is dat de Amsterdamse ‘kampioen welzijnssubsidies rondpompen’ in Asschers eigen college zit: Tjeerd Herrema. Herrema (PvdA) was in zijn vorige functie als stadsdeelvoorzitter van stadsdeel Zeeburg medeverantwoordelijk voor het faillissement van liefst twee welzijnsinstellingen.
Welzijn Zeeburg ging over de kop door een gebrek aan ondernemerschap, slecht boekhouden, en een gouden handdruk aan een voormalige directeur en een zakkenvullende interim-manager, uiteraard met subsidies van het stadsdeel.
Vervolgens ging het stadsdeel in zee met Alcides, de uit zijn krachten gegroeide organisatie van de megalomane Albert van Wingerden. En dat zonder bij andere stadsdelen te informeren of deze welzijnsclub wel zo gezond was. Het contract was nog niet gesloten of Van Wingerden maakte in juni 2003 bekend dat hij miljoenen euro’s tekort kwam. En hoewel het nog tot 2004 duurde voordat het doek bij Alcides definitief viel, brak Herrema niet met Van Wingerden.
Nadat Alcides van het toneel verdween – en zo’n 65 mensen in Zeeburg hun baan hadden verloren – besloot Zeeburg in 2004 een eigen nieuwe stichting op te richten, Welzijn aan het IJ. Inmiddels hebben de stadsdeelbestuurders alweer besloten deze stichting op te doeken. De huidige wethouder van GroenLinks grijpt de WMO aan om flink te bezuinigen en het welzijnswerk weer aan te besteden. Niet dat dit tot veel vernieuwing zal leiden: de nieuwe aanbieder moet immers het zittende personeel overnemen.
Herrema overleefde de crisis rond het welzijnswerk door snel de VVD in het college te halen toen deze partij een motie van wantrouwen tegen hem wilde steunen. Sinds een jaar is hij wethouder Verkeer en mag hij subsidies rondpompen in de Noord-Zuidlijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.