Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Economische waarde

De schade die bedrijven aan het milieu toebrengen, wordt doorgaans op geen enkele manier als onkostenpost doorberekend. Ondanks alle mooie woorden over ‘de vervuiler betaalt’ is milieuschade niet terug te vinden in de prijs van het product. Bij welzijnswerk werkt dit precies andersom.
Economische waarde

Er wordt in geïnvesteerd, maar de opbrengst van welbevinden is nergens concreet terug te vinden. Dus staat welzijnswerk vooral te boek als kostenpost die liefst zo laag mogelijk moet worden gehouden. Daar lijkt nu verandering in te komen. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken gaat bekijken hoe ze in de toekomst een beter milieu, beter onderwijs en verhoging van het welzijn kan laten meewegen in de modellen die planbureaus gebruiken om het kabinetsbeleid te beoordelen. Nu doen die bureaus dat nog alleen aan de hand van economische groei.

Het is een mooi bericht voor mensen die werken in de welzijnssector. De minister en haar ambtenaren gaan zoeken naar een manier waarop de opbrengst van welzijn is uit te drukken in een cijfer. Een cijfer dat in de balans en de jaarrekening van het land kan worden mee gewogen. Dat houdt in dat welzijnsorganisaties en welzijnswerkers zich kunnen positioneren als een economische factor van belang. En daarmee hun positie in de samenleving kunnen versterken.

Door de recessie staan inmiddels alle budgetten onder druk. De politiek zal scherpe keuzes moeten maken. De lobbyisten van werknemers en werkgevers draaien al maanden overuren. Zij wijzen voortdurend op het economische belang van en voor hun achterban. Miljarden zijn geïnvesteerd in het redden van banken en honderden miljoenen worden uitgegeven aan de deeltijd-WW. De Nationale Hypotheek Garantie gaat omhoog en er komt een slooppremie voor oude auto’s. Allemaal om de motor van de economie draaiende te houden.

Fans van welzijnswerk houden hun hart vast. Zij weten uit ervaring dat in economisch zware tijden de hebberige ogen van de bestuurlijke en politieke boekhouders als vanzelf op de ‘zachte’ sector vallen. Maar nu is het tijd voor de tegenaanval: welzijn is nu een door de regering erkend economisch belang. Deze onverwachte, maar uitgesproken kans moét het welzijnswerk met beide handen aangrijpen.

Anouchka van Miltenburg (42) is van huis uit journalist en sinds 2003 lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen.

4 REACTIES

  1. Fijn… welzijn wordt gereduceerd tot een economisch belang, uitgedrukt in een cijfer! Want anders kunnen we natuurlijk niet benchmarken met andere economische dragers. Typisch staaltje new public management denken. Ik vraag me af of welzijnswerkers zich realiseren wat dit inhoudt. Uw werk moet uitgedrukt kunnen worden in een cijfer, want het moet meetbaar zijn. Vervolgens moet u zich richten op het najagen van een zo hoog mogelijk cijfer, want daar hangt immers uw voortbestaan van af. Wat niet meetbaar is valt af als ‘product’, want het draagt niet bij tot de economische feestvreugde. Ben nu al benieuwd hoe dit zal uitwerken op het welzijn van de sector.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.