Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Durf jij op je handen te zitten!?

Met een eigen bedrijf sta je altijd in de actiestand… Op maandag een afspraak in Schiedam, dinsdag rijd je van Utrecht naar Amsterdam om via Leiden weer naar huis te gaan. In de auto bel je nog met een collega en ’s avonds probeer je, met de nadruk op probeer, jouw e-mail niet te openen. Kortom, actie alom. Maar soms is het ook goed om op even op je handen te zitten. Niet direct in de actietaxi, maar even afwachten en vooral kijken naar wat er gebeurt.
'Professionals zijn gewend en opgeleid om problemen op te lossen'
'Professionals zijn gewend en opgeleid om problemen op te lossen'

In Zorg en Welzijnsprojecten ligt steeds meer de nadruk op het benutten van de eigen kracht van sociaal kwetsbaren. De professionals proberen op hun handen te zitten. Burgers/cliënten gaan zelf aan de slag. De professional wil graag helpen en in actie komen, maar om eigen kracht te ontplooien hebben mensen speelruimte nodig.

Jarenlang heeft de overheid en de sector Zorg en Welzijn mensen verzorgd. Dat maakt burgers lui. Iets wat we allemaal anders willen en een onderwerp waar veel aandacht voor is in alle media. Vandaag hoorde ik nog een oproep om te reageren op de stelling ‘burgers kijken te snel naar Den Haag als zij grote problemen hebben’.

Professionals zijn gewend en opgeleid om problemen op te lossen. Ze doen dit vaak met het organiseren van nog meer hulp, de actietaxi, in plaats van het zelforganiserend vermogen van de burger te benutten als vertrekpunt. Tja, het is het verre van eenvoudig van verzorgingsstaat naar participatieland te bewegen.

In verschillende projecten heb ik geleerd om op mijn handen te zitten. Moeilijk, terwijl ik ook zie wat het met mensen doet en hoe zij zich ontwikkelen als ik even blijf zitten en het niet voor ze oplos. Een mooi voorbeeld gebeurde onlangs in ons Doen en laten Utrecht project. De Ervaringscoaches bleken opeens niet meer in het buurthuis terecht te kunnen van waaruit ze normaal werkten.
Ze gingen zelf op speurtocht in de wijk en ontdekten midden in de wijk een mooie huiskamer die de woningbouwvereniging hen kosteloos aanbood te gebruiken voor hun werkzaamheden. De energie die dit oplevert voor dit team is vele malen groten dan als ik het zou hebben opgelost!


Wat levert het de burgers/cliënten op als jij op je handen zit?

– Mogelijkheid om zich te ontwikkelen
– Mogelijkheid om samen te werken met anderen
– Ontdekking van eigen talenten en valkuilen

Wat levert het jou op als jij op je handen zit?

– Geduld
– Kennis over talenten en valkuilen van de burgers/cliënten
– Tijd om te beschouwen

Heb jij nog aanvullingen wat het jou oplevert als jij op je handen zit? Leuk als je een reactie plaatst!

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.