Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doorstart discussie verplichte anticonceptie

Door een afschuwelijke gebeurtenis is de discussie over verplichte anticonceptie weer opgelaaid. Die is ingewikkeld en vindt vooral plaats op het internet. Door de discussie te voeren, vergroten we de kans dat het onderwerp eindelijk op de politieke agenda komt te staan. Dus wat vind jij?
Doorstart discussie verplichte anticonceptie


De vorige keer blogde Lucie over hoe zij loskwam van haar eigen milieu >>In juli 2013 werd de verstandelijk beperkte Daniella thuis in Groningen dood aangetroffen. Op 19 januari j.l. begon het strafproces tegen haar stiefvader die verdacht wordt verantwoordelijk te zijn voor haar dood. In de rechtbank werd gezegd dat de man kampt met stoornissen en levenslang begeleiding nodig zal hebben. Eerder werd hij veroordeeld voor het verkrachten en bedreigen van twee stiefdochters uit een vorige relatie.

De zwakbegaafde moeder van Daniella greep niet in en wordt daarom verdacht van medeplichtigheid.

Het is vanwege deze afschuwelijke gebeurtenissen dat de discussie over verplichte anticonceptie weer oplaaide. Mensen die mij al wat langer volgen, weten dat ik over dit onderwerp een duidelijke mening heb en ook waarom.

Verschillende media besteedden hier aandacht aan en door een aantal ben ik benaderd om mijn mening te geven, zie bijvoorbeeld de uitzending van Een Vandaag van 24 januari j.l.

De politiek moet eindelijk eens serieus gaan praten over gedwongen anticonceptie voor ouders met een verstandelijke beperking die falen in de opvoeding. Dat stelt hoogleraar familierecht Paul Vlaardingerbroek. Lees meer >>

Elk mens heeft recht op het krijgen van kinderen. Nooit zou ik willen tornen aan dit recht, hoewel we soms kunnen voorspellen dat het niet goed gaat. De William Schrikker groep voert een stevig ontmoedigingsbeleid en is geen voorstander van verplichte anticonceptie. Ik vraag mij af hoe succesvol dit beleid is. Immers, een kinderwens is een nauwelijks te beredeneren verlangen en is aanwezig bij het overgrote deel van de bevolking. Dit verlangen laat zich m.i. niet onderdrukken door een verstandige hulpverlener die mensen probeert in te laten zien dat het beter is om geen kind te krijgen.

Wat dan wel?

Ik vind dat ouders die ernstig falen(voorlopige) verplichte anticonceptie opgelegd moeten krijgen. Dat falen kan bijvoorbeeld blijken uit het uit huis plaatsen van hun kinderen vanwege een onveilige situatie. Voor ze opnieuw kinderen mogen krijgen, moeten deze ouders eerst de boel op orde krijgen, voor zichzelf, en vooral ook voor de kinderen die er al zijn. En als de situatie dusdanig is geëscaleerd dat kinderen nooit meer thuis mogen wonen, moet de anticonceptie definitief zijn: we kunnen dan het recht van mensen om kinderen op de wereld te zetten niet laten voorgaan boven het kindrecht op bescherming tegen mishandeling en geweld.

Het is een moeilijke discussie. De redactie van het programma Een Vandaag deed een rondvraag in de Tweede Kamer en vond  nauwelijks animo voor dit onderwerp terwijl die discussie daar wel gevoerd moet worden. De discussie speelt zich dus vooral af op het internet en is soms heftig: ‘Wie denk jij dat je bent? God ofzo?’ Of: ‘Ja, moeten we doen, ging in de Tweede Wereldoorlog ook zo goed’. En: ‘Vanaf welk IQ mogen mensen dan wel kinderen?’. Extreme reacties waarbij mensen nauwelijks luisteren naar de nuances die ik aanbreng in mijn pleidooi. Maar er zijn ook veel mensen die begrijpen dat het vooral gaat om de bescherming van kinderen. Met dit gegeven in je achterhoofd moet het toch niet zo moeilijk zijn voor de politiek om er een uitspraak over te doen?

19 Februari a.s. is de uitspraak in de zaak Daniella. Als zich geen andere prangende gebeurtenissen voordoen die voorrang behoeven, zullen de media wederom aandacht schenken aan dit onderwerp. Heb je er een mening over, meng je dan in de discussie en vergroot de kans dat het onderwerp op de politieke agenda wordt geplaatst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.