Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

De toekomst van de hulpverlener

Afgelopen week ben ik gestart met mijn werkervaringplek binnen de William Schrikker Groep. Eindelijk weer in het hulpverlenerswereldje met al zijn problematiek en interessante situaties. Ik geniet van de verhalen en kan niet wachten om zelf aan de slag te gaan. Voorlopig eerst maar eens ervaring opdoen tijdens het meelopen met de gezinsvoogd.
De toekomst van de hulpverlener

Lees hier meer blogs van Maaike Knoppers >>

Voor de overige drie dagen heb ik gelukkig ook een tijdelijke baan gevonden als receptiemedewerker bij Altrecht. Kortom; eindelijk een fulltime werkweek! Helaas nog geen fulltime salaris maar goed, ik ben van de straat en doe de gewenste werkervaring op.

Wanneer ik aan collega’s uitleg waarom ik heb gekozen voor deze werkervaringsplek krijg ik vaak de reactie: ‘Waarom? Er is toch genoeg werk voor maatschappelijk werkers?’ Ja inderdaad, werk zat. Maar geen geld. Ik probeer zicht te krijgen op de huidige ontwikkelingen in de politiek en waar ik nu als starter precies de dupe van ben. Ingewikkeld. Genoeg problemen maar dus geen geld om de mensen, die hier iets aan zouden kunnen doen, te bekostigen.  

Ik spreek weinig starters die in dezelfde positie zitten maar vraag me wel af hoe zij hier tegen aankijken. En wat voor invloed hebben de huidige ontwikkelingen in de toekomst op het welzijnswerk?  Door die tekorten gaat de caseload omhoog en dat maakt het werk er niet leuker op en ook de kwaliteit zal met sprongen achteruit gaan.

Misschien moet ik zelf een bedrijfje opzetten. Lekker concurreren en een goed uurloon ontvangen. Want naast de gesubsidieerde instellingen is er natuurlijk ook nog de marktwerking waar ik als kleine zelfstandige gebruik van zou kunnen maken. Ik denk namelijk dat dit wel een risico is. Geen werk, jongeren gaan zich hoger opleiden (al wordt dit met de lang studeerregeling ook bemoeilijkt) en gaan voor zichzelf iets beginnen. Top toch? Dan hebben we straks ook geen werkzoekende starters meer die door gebrek aan ervaring niet aan de slag kunnen. Is het alleen even de vraag hoe dan vervolgens weer met tekorten om moeten gaan omdat we de starters geen kans hebben gegeven.

Ook dat is iets waar ik geen zicht op kan krijgen. Hoe is de marktwerking binnen ons prachtige zorgstelsel ontstaan en hoe gaat dat er met de huidige bezuinigingen verder uitzien? Krijgen we straks het tafereel dat ‘goede zorg en hulpverlening’ alleen te verkrijgen is als je een dikke portemonnee hebt?

Handig dus, het deel wat nog onder de overheid valt wordt kapotbezuinigd en het andere deel gaat gebukt onder marktwerking wat de kwaliteit van de zorg ook totaal niet ten goede komt.

Misschien klinkt het wat pessimistisch maar ik hoop dan ook dat iemand mijn ongerustheid kan wegnemen. Dat er blijkbaar wel naar de kwaliteit van de hulpverlening wordt gekeken, want uiteindelijk is dat toch waar het om gaat. Hulpverleners moeten betaald worden en laten we dan, als het niet anders kan, de btw van concert- en theater kaartjes verhogen naar 19 procent en zorgen dat in ieder geval het zorgstelsel gehandhaafd blijft.

Maaike Knoppers (1985) woonachtig te Utrecht, heeft in 2010 haar studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening afgerond. Na haar MBO Sociaal Pedagogisch Werk wilde zij meer verdieping in haar werkzaamheden en besloot om deze reden de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening te volgen. Opzoek naar een uitdagende baan bevindt Maaike zich nu op het pad van sollicitaties en netwerken.

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik heb sinds oktober 2012 me diploma. Ik ben tweemaal uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek (dan mag de vlag al uit). Echter sindsdien totaal kansloos zo lijkt het. Ik kwam vorige week een werkervaringsplek tegen, waar ik enthousiast op gereageerd had. Helaas.. Daarvoor moest ik in Den Haag wonen ( wonende in Amsterdam). Nog ff en ik heb zelf maatschappelijk werk nodig..

 3. Hoi Maaike,
  Ik herken me helemaal in de blogs die je schrijft, ik zit in dezelfde situatie (in 2009 Social Work gedaan). Ervaring is inderdaad hetgeen waarop je voornamelijk wordt afgewezen en zelfs een onbetaalde stage of leerwerkplek ervaren organisatie meer als ‘lastig’ dan een kans voor beide. Schijnbaar kan de sociale media helpen in de zoektocht, en daar ben ik nu ook mee bezig, misschien een idee? Ik zal in ieder geval je blog ’tweeten’ 🙂 Verders heel veel succes!! Groetjes

 4. Hoi Maaike,
  Weer een goed geschreven positief stuk. Het heeft geen zin om te verzanden in negatieve uitingen. Je positieve insteek siert je. Sterk van je om een tijdelijke baan te nemen. Voorkomt een gat in je CV. Bewijst dat je van aanpakken weet en dan toch twee dagen met je vak bezig te blijven.
  Ja, en dan als ZZP-er aan de slag? Geen idee hoe dat werkt met rugzakjes en persoons gebonden budgetten, maar zou toch moeten kunnen.
  Hoop voor je dat beslissers je blog lezen en denken hé die moeten we eens uitnodigen. Als ze het mij zouden vragen zou ik zeggen: DOEN!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.