Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Contact maken tussen burgerinitiatieven

Ergens eind vorige jaar vergaderde ik mee met onze Werkgroep Kunst en Cultuur. De mensen uit onze werkgroep Kunst en Cultuur vertelden dat ze graag meer zouden willen samen werken met andere activiteiten of organisaties uit de buurt, maar dat kwam niet echt van de grond.
Contact maken tussen burgerinitiatieven

De vorige keer blogde Suzanne over contact met je buren >>

Ook met initiatieven die een buurtsubsidie van het wijkcentrum hadden gekregen lukte het niet zomaar om samen te werken. In een ideale wereld zou dat toch moeten dachten wij. Samen werken, gebruik maken van elkaar en elkaar inspiratie en energie geven. Wij droomden in deze vergadering nog even over hoe dingen wel bij elkaar zouden kunnen komen. En we zagen het eigenlijk al meteen voor ons: een avond waar verschillende buurtinitiatieven kennis konden maken met elkaar en waar samenwerkingen ontstaan.

Het leek heel eenvoudig en vooral heel leuk. Een zeepkist, initiatieven of mensen die daar op gaan staan en iets vertellen over hun idee was alles wat we nodig zouden hebben. Ik ben er op door gaan broeden en kwam De Bovenverdieping tegen. Twee mensen die belevingen organiseren over (maatschappelijke) thema’s. Enthousiaste mensen met een ander netwerk dan wij, dat was precies wat ik zocht. Ze vonden het een leuk idee en wilden zich hier wel samen met ons in storten.

De verschuiving van professionele naar vrijwillige inzet zorgt niet alleen voor veranderingen in taken en verantwoordelijkheden, maar ook voor spanningen en (sluimerende) conflicten. Wanneer werkt vrijwilligerswerk?

Afgelopen maand ging ik naar een avond over participatie georganiseerd door De Bovenverdieping. Het was inspirerend om het met zoveel verschillende mensen te hebben over participatie. Het was goed om het eens te horen van mensen van buiten welzijnsland. Al die andere invalshoeken gaven mij energie en hoop. Er zijn zoveel mooie mensen met mooie ideeën.  Het mooiste is als dat samen komt en daar zou ik voor kunnen zorgen.

Treffend vind ik dit stuk van de website van de Bovenverdieping: ‘Of je nu manager, filmmaker, politieagent of student bent, oprecht contact maken met mensen die de wereld vanuit een andere invalshoek benaderen, is onbetaalbaar. Juist deze diversiteit verrijkt ons leven en zorgt ervoor dat we als mensen met elkaar verbinding maken, tot nieuwe inzichten komen en weer ons eigen morele kompas volgen.’

Vol vertrouwen werken we nu aan onze ‘verbindingsdag’. We beginnen de avond met een workshop voor mensen die bezig zijn met een buurtinitiatief. In deze workshop leert men kort maar krachtig hoe ze dit het beste kunnen presenteren. ’s Avonds kan dan de zeepkist uit de kast en gaat men presenteren. We zijn deze week los gegaan en mensen kunnen zich inschrijven voor de workshop. Wij geloven er in. Ik droom van een hele mooie inspirerende avond.  Dus buurtinitiatieven uit de Jordaan & Gouden Reael schrijf je in! Wij hebben zoveel zin om naar jullie plannen te luisteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.