Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Ouders van zorgintensieve kinderen hebben superkrachten

Marcel Kolder mag zichzelf straks Parent Educator (Ouderopvoeder) noemen. Hij en twintig andere ouders doen mee aan een innovatief experiment van de VU, waarin ze hun ervaring en kennis delen over het opvoeden van een zorgintensief kind. Dat levert een bak aan kennis op voor professionals, maar ook gaf het Marcel zelf nieuwe inzichten.
Marcel Kolder is blogger bij Zorg+Welzijn
Marcel Kolder.

Ik ben een van de ouders die aan een prachtig experiment meedoen van de Vrije Universiteit. Ouders van zorgintensieve kinderen hebben de komende jaren een belangrijke rol gekregen bij de opleidingen van artsen en pedagogen. Parent Educator mag ik mezelf straks noemen na een aantal stevige trainingsdagen, en dat samen met een twintigtal andere ouders. Dit innovatieve project wordt begeleid door Anne de la Croix en Loeti Broeksma van de VU, initiatiefnemers van het project en zelf ervaringsdeskundig.

Zorgdriehoek

De rol en de situatie van het hele zorggezin en haar uitdagingen wordt door veel artsen en pedagogen nogal wat onderschat. Het doel is het zichtbaar maken van de zorgdriehoek kind-ouder-zorgprofessional. En daarmee bij (master)studenten bewustwording creëren rond de zorgnetwerken rondom onze kinderen. En die netwerken zijn groot, complex en ingewikkeld te begrijpen voor jonge professionals.

Doel is ook empathie te kweken. En we laten de mens achter de patiënt zien. Dat gebeurt op de Universiteit, het Emma Ziekenhuis en bij de gezinnen thuis (ook digitaal vaak).

Training

We hebben als ouders onze eerste training gehad, waar we onze dromen en nachtmerries mochten delen. Waar we leren over feedback geven aan studenten en onze grenzen aangeven. Want het hebben van een zorgintensief kind (zorg die vaak 24-uur per dag plaatsheeft) en de muren waar je tegen aan loopt zijn niet zomaar uit te leggen. Daar heb je tijd voor nodig. We worden als ouder ook vergoed.

Superouders

Wij, ouders, hebben superkrachten. Dat kun je misschien niet voorstellen. We hebben geleerd geduldig te zijn, veerkrachtig, denken in mogelijkheden, zijn positief (anders red je het niet), kunnen artsen leren kantelen in denken, relativeren, leren loslaten, kunnen perfect plannen (want vaak tien afspraken per week), en hebben energie, heel veel energie. En die energie helpt ook deze jonge artsen. Dat gaat ze voelen. En niet in het minste, als ouders zijn we niet zielig, we zijn specialist op het terrein rondom de zorg van ons eigen kind. En dat zullen ze weten ?.

Kansen voor andere sectoren

Zoveel opleidingen kunnen over een paar jaar van deze ouderbank gebruik maken. Het wordt als het ware in de toekomst een eigen expertisecentrum. Maar zover zijn we nog lang niet. Eerst maar eens de komende anderhalf jaar elke twee weken naar de collegezalen. Ik heb er in ieder geval zin in. Want serieus. Ik geloof, samen met de initiatiefnemers, in het feit dat dit impact gaat hebben. En de toekomstige zorgverleners een prachtige rugzak van onze ervaringen meegeven om excellente kinderartsen, logopedisten, fysiotherapeuten, orthopedagogen, of artsen gehandicaptenzorg te worden (van die laatste variant zijn er helaas te weinig).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.