Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: (Sc)outing

Het begon met een klein klusje, en nu zit Letty Wessels van Movisie diep in de Scouting, een plek waar alle kleuren van de regenboog welkom zijn.
Letty Wessels Movisie

Het zou me niets verbazen als dit bij andere vrijwilligersorganisaties ook zo werkt, dus misschien herken je het. Ik doe een los klusje, rol vervolgens van het ene in het andere project en laat me strikken voor een nieuw team.

Brok

Zo sta ik dus na maanden van intensieve voorbereiding en een paar onrustige nachten in een naar nat gras ruikende workshoptent en schiet onverwachts vol als een deelnemer me eraan herinnert waar het om ging. Hij is blijven hangen na de workshop en staat voor een infographic van Movisie met cijfers over LHBTI in Nederland. ‘Wow, zo veel! Eén op de twintig is gay of bi. Dan zitten er dus gewoon nog minstens een paar jongens bij mijn Scoutinggroep die ook op jongens vallen.’ Zijn vingertoppen volgen de gekleurde vlakken op de print die ik vanmorgen met duct tape aan de binnenkant van de pagodetent heb geplakt. Het klamme doek buigt zachtjes mee. Hij kijkt me aan en zegt zichtbaar opgelucht over deze eye-opener: ‘Ik dacht altijd dat ik de enige was. Misschien durf ik het dan wel te vertellen.’ Door de brok in mijn keel kan ik even niet veel meer dan naar hem glimlachen.

(Sc)out

Een belangrijk uitgangspunt bij Scouting is dat alle kinderen welkom zijn. En dat je jezelf mag zijn, dat je veilig bent. Daarom is er steeds meer positieve aandacht voor diversiteit in sekse, gender en seksuele voorkeur. In 2017 deed Scouting Nederland bijvoorbeeld mee aan de Canal Pride in Amsterdam. De organisatie zocht mensen om te klussen en als waterscout leek me dat een mooi project om aan bij te dragen. Daarna wisten ze me natuurlijk te vinden! Naast knopen leggen en zeilen kan ik namelijk ook aardig spellen bedenken en workshops leiden. Het team waar ik nu deel van uitmaak, het Spelteam Rainbowscouting, ontwikkelt dan ook spelvormen, activiteiten en trainingen voor vrijwilligers die bij hun eigen Scoutinggroep met die seksuele en genderdiversiteit aan de slag willen.

Kast

Bij Scouting ontstaan vriendschappen voor het leven. Ook tussen leiding en jeugdleden is er vaak een hechte band en veel vertrouwen. Daardoor komt het nog wel eens voor dat kids bij hun groep uit de kast komen voordat ze het hun ouders vertellen. Maar wat moet je als leiding zeggen als een jeugdlid je daarover in vertrouwen neemt? Wat kun je doen als je zelf worstelt met je identiteit? Hoe kun je er als bestuur mee omgaan als je vindt dat de veiligheid juist te wensen overlaat? Rainbowscouting to the rescue!

Beginnen

Vragen te over en informatie genoeg. Een goed moment om die twee bij elkaar te brengen, diende zich al snel aan. Elke twee jaar is er een groot landelijk netwerk- en bijscholingsfestival voor leiding en bestuursleden van Scouting. Spelteam Rainbowscouting kon daar het hele weekend workshops geven. Geweldige kans. Maar waar moet je beginnen? Het team begon dus bij mij en ik begon bij de kennis van Movisie. Ik hielp daarmee het team verschillende praktische workshops te ontwikkelen. Van de basics over gender, sekse en seksuele voorkeur tot vraag-maar-raak-sessies en werkvormen om spannende onderwerpen bespreekbaar te maken in het bestuur.

Waard

Zo’n eerste keer vind ik altijd spannend, daar helpt ervaring weinig tegen. Komen er mensen? Past alles? Werkt het? Ik was het in de stress van alle spelmaterialen, draaiboeken, printjes en duizend andere dingen een beetje kwijtgeraakt. Maar dit is het dus. Als we maar voor één persoon het onderwerp normaler, veiliger of begrijpelijker hebben gemaakt, is het alle moeite waard. En dit soort momenten, daar doe ik het voor!

Letty Wessels is vrijwilliger bij Scouting Nederland en e-learningontwikkelaar bij Movisie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.