Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Samenkragt verbindt vrijwilligers in Flevoland

Besef dat in heel Nederland meer dan een miljoen vrijwilligers werken aan betere buurten, wijken, dorpen en steden, schrijft Marcel Kolder in zijn nieuwe column. Hij wil deze vrijwilligers met elkaar verbinden zodat ze kennis en ervaring kunnen uitwisselen. Over hoe we met elkaar vluchtelingen uit Oekraïne opvangen bijvoorbeeld. Zo hoeft niet overal het wiel opnieuw uitgevonden te worden.
Marcel Kolder is blogger bij Zorg+Welzijn
Marcel Kolder.
In Nederland zijn 1 miljoen mensen bezig bezig met vrijwilligerswerk bij burgerinitiatieven, van zorg en welzijn tot aan energie, voedsel en cultuur en onderwijs. Het tegengaan van armoede of de opvang van vluchtelingen. Daar zit veel positieve verander-energie. Bij broodfondsen, zorgcoöperaties, energiecoöperaties en voedselcoöperaties.
Er ontstaat daardoor een nieuwe balans tussen markt, overheid en burger. Want burgers gaan het blijkbaar zelf doen. Ze zoeken het in burgerraden en anderszins. We ontdekken dit meer en meer in de hoge maatschappelijke veerkracht die er al is. Hoe we met elkaar vluchtelingen uit Oekraïne opvangen bijvoorbeeld, of hoe in diverse wijken door bewonerscollectieven de oplossingen allang bedacht zijn. Samenkragt biedt kansen voor maatschappelijke veerkracht. We moeten meer voor elkaar gaan zorgen. Zelfregie en samensturing zijn de onderwerpen die je overal hoort.

Sociale transitie

De welzijn- en zorgtransitie kan in die zin niet zonder sociale transitie. Het is eigenlijk vooruit naar vroeger. Back to the future. Toen de huisarts in het dorp eigenlijk alles wist of regelde (en de dominee en de directeur van de school, hoor ik nu denken). Deze mensen zaten nog in de dorpsnetwerken van toen. Maar nu zitten juist de bewonerscollectieven in die netwerken van nu. Het sociaal weefsel ontstaat niet anders, maar organiseert zich anders. Ook digitaal met deze community als poging verbinding te leggen.

Samenkragt

Samenkragt is een nieuw Flevolands platform en netwerk van vrijwilligers rondom welzijn, zorg, wonen, sport en voeding. Het is een persoonlijk initiatief dat ik samen met vrijwilligers heeft ontwikkeld. En dat is best spannend, want ook in de ogen van sommige organisaties met vrijwilligers is dat aardig disruptief. Terwijl we juist van mening zijn dat vrijwilligers zelf kunnen besluiten waar ze, en waarvoor ze zich willen inzetten. En juist door het ontsluiten van vrijwiligers naar elkaar in een communities meen ik dat we meer mensen kunnen enthousiasmeren. Dat je kan rouleren, ook bij vrijwilligerswerk. Dat organisaties best de durf of lef kunnen hebben hun vrijwilligers los te laten, zodat er wellicht nog meer werkplezier ontstaat, en vernieuwende ontdekkingen.

Verbinden

We gaan hiermee burgerinitiatieven en inwonerscollectieven via haar vrijwilligers verbinden in mijn regio. Dit doen we met de website en bijeenkomsten: een Flevolandse vrijwilligerscommunity als het ware. Zo krijgen jullie kennis over elkaars initiatieven, vind je straks mogelijkheden voor subsidieaanvragen en simpelweg, kunnen jullie elkaar vinden als er een hulpvraag is waar de ander bij kan ondersteunen. Met het besef dat vrijwilligers onze samenleving daadwerkelijk bij elkaar houden. Vrijwilligers zijn de basis van veel mooie initiatieven in Flevoland. We geloven in de kracht van onderop. Besef dat in heel Nederland meer dan een miljoen vrijwilligers werken aan betere buurten, wijken, dorpen en steden.

Samenkragt website

Vrijwilligers delen elkaars kennis en expertise via deze nieuwe community website; over hoe we zaken regelen, over mogelijkheden tot subsidieaanvragen en simpelweg, elkaar kunnen vinden als er een hulpvraag is waar de ander bij kan ondersteunen. Vrijwilligers maken hun eigen profiel op deze site, dat werkt als een marktplaats voor initiatieven. Ook kun je vacatures invoegen en je eigen groep aanmaken rondom een thema dat jij belangrijk vindt. Zo verbind je je met anderen die met dezelfde dingen bezig zijn in een ander deel van jouw buurt, wijk, dorp of stad in Flevoland. Op jouw eigen wijze.
Kijk eens op de website www.samenkragt.nl en zie hoe het werkt. We moeten ons de vraag stellen hoe we de inrichting van onze maatschappij het komende decennium gaan inrichten en fundamenteel aanpassen om de HR-uitdagingen van de 21ste eeuw te omarmen. Transities zijn mensenwerk. We moeten zelf aan de slag, overheid, organisatie en vooral wij als burgers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.