Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Houdbaarheidsdatum

Maatschappelijk werker Anneke Krakers ontdekte dat ze in een nieuwe levensfase terecht kwam toen het stil werd om haar heen. Het duurde niet lang, want al snel ontdekte ze wat haar te doen stond.
Anneke Krakers is blogger bij Zorg+Welzijn

Dan ben je al een eindje in de vijftig en ontdek je dat je houdbaarheidsdatum is verstreken. Je ruikt niet meer zo fris, je kleur is wat flets en je oogt een tikje vermoeid.

Stil

Het gebeurde mij twee jaar geleden. Mijn laatste blog dateert van april 2018. Vanaf 2009 heb ik op Zorg+Welzijn geblogt over marketing, profilering en ondernemerschap. En daarna was het stil. Het was niet makkelijk. Het heeft me veel tijd gekost om te accepteren dat mijn houdbaarheidsdatum erop zat.

Schaamte

Er was geen aantoonbare reden of oorzaak. Behalve dan dat er een verlangen groeide. Het eerste moment dat ik me realiseerde dat er een verlangen groeide, schrok ik enorm. Onbestemde gevoelens van schaamte en schuld vermengden zich met het onbestemde verlangen. Dat verlangen werd uiteindelijk zo sterk dat het de energie wegtrok bij mijn werk. Het verlangen was vooral het verlangen naar iets nieuws. Er was veel gebeurd in mijn leven en ik ontdekte dat daar een nieuw verhaal bij hoorde.

Een nieuw bedrijf!

Ik verlangde naar een nieuw hoofdstuk in mijn ondernemerschap dat beter zou aansluiten bij mijn nieuwe verhaal. Toen ik dit eenmaal accepteerde en mezelf toestond om toe te geven aan het verlangen, gingen de sluizen open. Ik stond open voor wat zich aandiende, was nieuwsgierig en kreeg weer hoop. ‘Come what may’ werd mijn motto.

Zuster voor de Ziel

Toen ik meer dan dertig jaar geleden afstudeerde als maatschappelijk werker, wist ik zeker dat het mijn roeping was om mensen te helpen. Ik kom uit een familie van zusters. Al mijn tantes werkten in het ziekenhuis. Als oudste nicht was dat ook mijn voorbestemming. Maar billen wassen is niet mijn ding. Helpen wel! En dit is wat ik weer wilde oppakken. Als coach is nu de cirkel rond en ben ik ‘een zuster voor de ziel’.

Coachen

Mijn nieuwe bedrijf is een coachbedrijf. Krakers, The Art of Seniority, sinds 2019. Ik heb ontdekt dat het enorm veel moed vraagt om nieuwe keuzes te maken in je leven. Zeker als dat leven al een eind op weg is en je zoals ik een vijftiger bent. Dat vraagt om krachtig persoonlijk leiderschap. En daar wil ik graag bij helpen. En nu ook weer over bloggen. Om jou te inspireren je verlangens serieus te nemen en moed te verzamelen om nieuwe keuzes te maken.

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je leven en werk. Dat je keuzes durft te maken als je ontdekt dat je houdbaarheidsdatum voorbij is. Inmiddels ligt mijn tht-datum weer ver in de toekomst en ben ik heerlijk aan het coachen. Ik hoop dat het Sociaal Werk waar ik nog steeds aan verknocht ben, ook een frisse sector blijft die nog heel lang meegaat. Lieve mensen, ik ben er weer!

Vorig artikelColumn: Louis van Gaal is God
Volgend artikelColumn: Sta jij op je aandachtslijstje?
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.