Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Een unieke leefplek voor Mayim

Ik ben begonnen samen met onze gehandicapte dochter Mayim om met Lego een soort ‘leefplek voor de toekomst’ voor haar en haar vrienden te ontwikkelen. Een maquette hoor, schrik niet. En mijn belofte is dat die plek er ook echt gaat komen.
Marcel Kolder is blogger bij Zorg+Welzijn
Marcel Kolder.

Een plek waar welzijn, leven lang leren, werken en beleven het startpunt en drijfveer is voor de ontwikkeling van wonen en zorg. Een gekanteld idee: niet starten met een gebouw, maar met wat je ‘leven’ is straks. Het wordt in onze ogen een eco-wijkje dat elke stad van de wereld kan oppakken, als blauwdruk, maar dan groendruk. Een plek waar een inwoners een rijker leven hebben dan in de verkokerde instellingen en denkkaders die we uit het verleden kennen.

Donut Village

Samen met Jolanda, Michelle, mijn vrouw en Bob, biologische tuinbouwer, waren we aan het nadenken over hoe dan anders? Het wordt een wijk waar onder meer de ideeën over de Donut Economy Kate Rayworth, over leven in een duurzamer wereld, onderlegger is. Een soort mini-donut-village. Waar nieuwe dimensies als gezondheid, wonen, inkomen, werk, gelijkheid en gezond voedsel worden toegevoegd. Waar we met zijn allen groenten kunnen telen, waar kunstenaars en coaches ruimte hebben om met elkaar te werken tussen onze zorgkinderen, we zelf ook kunnen wonen en mensen die in zo een ‘ecowijkje’ willen wonen.

Lego Challenge

Met legosteentjes is Mayim, samen met andere inwoners, straks architect van haar eigen toekomst in het leukste wijkje van Nederland. Haar eigen voorbeeld is het Ronald McDonaldhuis in de heuvels bij Valkenburg waar ze als 14-jarige heeft gelogeerd. Het is ontworpen door de beroemde architect Hundertwasser en ziet eruit als een regenboogspiraal. Haar eigen Hundertwasserhuis heeft een dorpsplein waar iedereen elkaar ontmoet. Een dorpsplein waar gewerkt, gegamed, opgetreden en samen gegeten wordt. Hundertwasser was een ‘natuurmens’ in die zin, hij heeft een gebouw ontworpen waar de bomen letterlijk uit het dak van het huis groeien. Het wordt haar paradijs op aarde.

Meer wel

Dit idee legt de Donut van Rayworth dus over de kleinst denkbare urbane vorm. Het zijn leefvormen die ontworpen zijn met alle belanghebbenden, waarbij de grootste rol wordt ingenomen door hun bewoners en het kleinbedrijf, waar ideeën rondom een gezonde groene, zelflerende en zorgende gemeenschap de drijvende visie is. En waar de overheid slechts de rol van faciliterend participant heeft.

De afgelopen tien jaar heeft Marcel Kolder op deze plek veel columns geschreven die geïnspireerd zijn op het leven van zijn gehandicapte dochter van Mayim. Nu komt er een debuutroman die deels is gebaseerd op zijn columns voor Zorg+Welzijn. Op 24 juni is het eerste exemplaar gereed. ‘Ons boek vertelt het bijzondere verhaal van Mayim. Van in de buik van haar moeder tot nu, een 21-jarige jonge vrouw’, aldus Marcel Kolder.
‘Mayim is geschreven vanuit de ‘Ik-persoon’. De lezer wordt meegenomen in de meest uiteenlopende fragmenten uit ons rijke leven, het zijn sleutelmomenten die haar en haar dierbaren vormen tot wie ze zijn. Het toont onze kracht en liefde voor het leven.’ Via deze aanmeldingslink krijg je meer informatie op het moment dat het boek beschikbaar is.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.