Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Een spannend pad

Het sociaal werk heeft zich goed in de kijker gespeeld in de onzekere tijden van deze coronaepidemie. Nu dient de volgende fase zich aan van zekerheid en duurzaam beleid maken. Fervent wandelaar en oud-bestuurder Anneke Krakers haalt wijsheid uit haar hobby.
Anneke Krakers is blogger bij Zorg+Welzijn

Sociaal werkorganisaties hebben zich tijdens de coronaepidemie goed geprofileerd. Actief, creatief, innovatief en zichtbaar hebben sociaal werkers binnen de grenzen van wat mogelijk was ervoor gezorgd dat kwetsbare burgers waar nodig hulp kregen. Chapeau! Ik hoor trotse verhalen, trotse bestuurders en blije opdrachtgevers. En niet vergeten cliënten die dankbaar de uitgestoken digitale handen hebben aangegrepen om de afgelopen moeilijke maanden door te komen.

De volgende bocht

Nu is het tijd voor de volgende fase, de volgende bocht op dit spannende pad. Spannend? Ja! Er is geen gedetailleerde routebeschrijving; het pad lijkt soms onbegaanbaar; je loopt niet alleen; er zijn valkuilen en beren.

Zekerheid

Natuurlijk wil je met elkaar verder op de ingeslagen weg. Maar waar die weg tijdens de coronacrisis avontuurlijk en gedurfd was, zijn de meeste organisaties en professionals nu op zoek naar meer zekerheid. Er klinkt een roep om beleid en strategie.

Avontuurlijke professionals

Nu is beleid maken en strategie uitzetten vaak niet erg avontuurlijk of gedurfd. Dichttimmeren is eerder het resultaat dan het doel. En durf ik te denken dat sociaal werk zich juist zo goed heeft laten zien vanwege de ruimte die professionals kregen om te experimenteren. Hoe kun je nu dit pad vervolgen en tegelijk ervoor zorgen dat na deze bocht het pad niet doodloopt?

Fervent wandelaar

Ik ben een fervent wandelaar. Ga vaak op pad. En vind dit soms ook avontuurlijk. Wat ik heb geleerd en wat mijn wandelplezier enorm heeft vergroot, is het leren volgen van mijn intuïtie. Vertrouwen op mijn wijsheid en ervaring. Alert zijn op de signalen die er altijd zijn. En als het heel spannend is, dan loop ik samen met anderen. Stap voor stap genieten van het moment zonder zorgen om de bestemming. Of ik het wel zal halen, of ik het wel kan, wel genoeg water bij me heb.

Vertrouwen

Ik denk dat het nu de uitdaging is voor organisaties en professionals dit vertrouwen aan te boren. Ruimte te creëren om te blijven experimenteren. Te ervaren dat het avontuur achter deze bocht gewoon doorgaat. Niet dichttimmeren. Stap voor stap deze mooie reis vervolgen op het ingeslagen pad.

Doorstappen nu

De afgelopen maanden heeft het sociaal werk goed gedaan! Dit kunnen organisaties en professionals met elkaar vasthouden. Vasthouden en tegelijk doorstappen.

Spannend? Ja! Een paar tips:

  • Wees alert op signalen die je de weg wijzen ook als er geen routebeschrijving is;
  • Trek je stevige schoenen aan zodat je ook verder kunt als het pad onbegaanbaar is;
  • Help elkaar en sta samen sterk want je loopt niet alleen;
  • Ga goed uitgerust op weg: neem een touw mee voor de valkuilen en snoepjes voor de beren.

Vorig artikelColumn: Ai, het is er nog!
Volgend artikelColumn: (Sc)outing
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.