Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: ‘De ballen gaan niet harder dan haar elektrische rolstoel’

Mayim, de dochter van sociaal ondernemer Marcel, wil dolgraag op rolstoelvoetbal. 'Maar als über-spast die amper haar armen en benen vlot kan bewegen, verwees ik dat steevast naar fabeltjesland.' Totdat Marcel een speciale robot ziet waarmee mensen in een rolstoel kunnen voetballen.

Mayim (23) zit op rolstoelhockey bij Only Friends in Amsterdam-Noord. Een mijl op zeven voor ons, maar is het waard om elke zaterdag naartoe te rijden. Even uitleggen hoe ze dat doet, dat rolstoelhockey. Op haar voetenplaat is een T-vormige stick bevestigd die de bal een beetje bij de les houdt, en zo schuift ze als een volleerde sportvrouw de ballen voor haar uit. Maar echt harder dan haar elektrische rolstoel gaat, gaan die ballen niet. Ongeveer vijf kilometer per uur. En als je dat vergelijkt met een andere sport lijkt het wel het meest op curling. Misschien zag je het op de Paralympics van afgelopen maand. Slow sport dus. Niet passend bij een jonge meid van 23. En met die lage snelheid kom je niet makkelijk voorbij de keeper. Die heeft namelijk alle tijd om te bal te stoppen.

Hulp van een robot

Mayim droomde weleens over rolstoelvoetbal, maar als über-spast, die amper haar armen en benen vlot kan bewegen, verwees ik dat steevast naar fabeltjesland. Totdat het fabeltje werkelijkheid werd. Een paar zaterdagochtenden geleden waren een paar prototypes van de AmiGo te zien op het veld van Only Friends. Dit is een robot, ontwikkeld door Michiel en de TU-Delft, die voorop je elektrische rolstoel wordt bevestigd. Het vangt de bal met twee laaghangende armen -of eigenlijk voeten- grijpt met roterende vliegwielen de bal naar het midden van het staketsel, en met één druk op de knop schiet je de bal dan keihard richting waar je die naartoe wil hebben: het doel van de tegenstander. Of je trainer… Je neemt de bal dus aan, kan er mee dribbelen, en schiet. En best wel hard. Heel hard. En op verschillende schiethoogtes. En met die armen kun je ook de bal afpakken van je tegenstander. Zo enorm gaaf om te zien.

Wereld open

De AmiGo is een uitvinding die te koppelen is aan elke rolstoel. Het is getest op Mytylscholen, op de sportclub van mijn dochter (en elke week zijn er nu wedstrijden), en laat zien dat ook bij sporten meer kan dan ooit voor mogelijk is gehouden. In 2023 komt dit prototype op de markt. Kijk eens op www.tech2play.nl. En je ziet met eigen ogen hoe een wereld zich opent voor de gehandicapte sporter die niets liever doet dan een balletjes trappen.

Uitvinder Michiel kon dit ontwikkelen met subsidie van Sportinnovator en ZonMw. En hiermee stopt het natuurlijk niet. Mayim ziet al een kleinere robot in de toekomst voor rolstoelhockey (want de bal is kleiner). En fantaseert door, want eigenlijk kun je er alles mee. Ook bowlen en curling, maar dat laatste zou ik laten. Geen slow sport meer voor Mayim.

Lees ook de vorige column van Marcel: Samen staan voor de grondwet >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.