Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Samen staan voor de grondwet

Wat betekent de grondwet voor onze dochter Mayim, actrice Tanja Jess, kickboxer Remy Bonjasky, transvrouw Claire Slingerland, Hakim Radwan en burgemeester en bijna minister van rechtsbescherming Franc Weerwind? Het antwoord is te vinden in het stadhuis van de gemeente Almere, schrijft Marcel Kolder.
Marcel Kolder is blogger bij Zorg+Welzijn
Marcel Kolder.

In de hal van het stadhuis staat nu een box met hologrammen van zeven bekende Almeerders waaronder onze dochter. Met deze vernieuwende techniek gaat de Gemeente Almere de dialoog aan over de betekenis van de grondwet. Maar bovenal willen ze uitstralen dat iedereen zichzelf mag zijn in deze stad. Bezoekers worden getriggerd door de beelden, en kunnen kiezen welk verhaal ze willen horen. De reacties zijn overweldigend.

Bekende Almeerders

In totaal werkten er zeven Almeerders mee aan de hologrammen. De hologrammen zijn in een box in het stadhuis te zien, levensecht, waardoor het lijkt alsof ze je recht in de ogen aankijken en er zo uit kunnen stappen. In het geval van mijn dochter, eruit kunnen rijden. Ze vertellen de bezoeker wat de grondwet voor ze betekent, en lichten een artikel uit. De meeste bekende Almeerders kozen voor artikel 1: over gelijke behandeling van iedereen, ongeacht geloof, leeftijd, sekse en afkomst, en het verbod om te discrimineren op deze gronden.

Inclusie in het stadhuis

De opnames waren best spannend voor Mayim, die het niet zo heeft op video’s. Een jaar lang, en misschien wel langer, staan deze verhalen bij de drukbezochte balies van burgerzaken. In ons geval over inclusie, toegankelijkheid en respect. Liever geen bioscopen meer met nekkramp voor mensen in een rolstoel en normale rolstoeltoiletten in het stadscentrum met voldoende ruimte. Want hoe vooruitstrevend deze Holobox ook is, op het gebied van sanitaire voorzieningen loopt de stad nog achter.

Pak het magazine erbij

Ook tonen we ons nieuwe boek Mayim, leven in een beperkte wereld, over het leven van ons gezin. Want als je echt het leven van iemand die door de maatschappij beperkt wordt, dan is dit een aanrader. In het decembernummer van Zorg en Welzijn kun je een paar pagina’s lezen uit het verhaal. En de prachtige foto zien van ons beiden die door Annemarijne Bax is gemaakt. Dankbaar voor deze aandacht voor ons verhaal

Hier vinden jullie een link naar de trailer over dit innovatieve concept. En in het echt vanaf half januari (na de lockdown) te zien. Welkom. En natuurlijk iedereen een gezond 2022 gewenst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.