Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buurtondernemer

Buurtondernemer is ze nu. Mijn fantasie en weerstand namen vrijwel onmiddellijk een loopje met deze benaming. Wat zou je daar kunnen kopen dan? Twee handvatten voor de prijs van een? Een oplossing met 35 % korting?

De vorige keer blogde Suzanne over de wijkkrant als bindmiddel >>

‘Teamleider’, zei ze nog en toen moest ze rechtsaf en ik kon niet meer vragen. ’s Avonds heb ik online wat research gedaan en geput uit mijn geheugen. Wat was er in Utrecht ook al weer gebeurd?

In 2011 werd de nota Vernieuwend Welzijn in de gemeenteraad van Utrecht vastgesteld. Ik werkte toen in Utrecht als opbouwwerker. Samen met collega opbouwwerkers uit Utrecht hadden wij ons ter voorbereiding op die nota al gebogen over een vernieuwende werkwijze. Bij zo’n andere invulling van het werk hoorde een andere naam voor ons beroep was de gedachte van de subsidieverstrekker. We kwamen dus ook met een nieuwe naam. Via een democratisch proces werd de naam sociaal makelaar gekozen. In dat vak stonden letterlijk de meeste mensen. Die naam kwam in de nota en in Utrecht werden de opbouwwerkers sociaal makelaars.

Naast de sociaal makelaar is er dus nu de buurtondernemer. De buurtondernemer gaat verder waar de sociaal makelaar stopt en coördineert de hulpverlening. Tenminste dat denk ik want Google bracht mij niet heel veel verder. Ik nam in 2012 afscheid van het welzijnswerk in Utrecht en werd opbouwwerker in Amsterdam. In Utrecht werd verder gewerkt aan de invoering van vernieuwend welzijn en het sociaal maatschappelijk werk werd gereorganiseerd. In Amsterdam bleef ik opbouwwerker maar ook daar sprong ik niet langer met bewoners op de bres.

Als Utrechter en welzijnswerker ben ik inmiddels aan de benaming sociaal makelaar gewend. De eerste associatie met makelaars en veel geld is naar de achtergrond verdwenen. De buurtbewoners zijn er misschien ook wel aan gewend. De buurtondernemer zal ook wel inburgeren. En dat je in het pandje naast de groenteboer terecht kan voor handvatten en oplossingen en andere ingrediënten voor geluk is zo gek nog niet. Maar toch, hoever moet je gaan?

Het voelt een beetje als verraad om dit blog te schrijven en een naam is maar een naam. Het gaat om de inhoud. En toch heb ik moeite met namen die iets heel anders oproepen dan wat bedoeld wordt. En het went ook weer, weet ik.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.