Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Zelforganisaties in de zorg

De controlezucht van verzekeraars en de overheid verstikt innovatie in onder meer de zorg en het onderwijs. Het vermolmt de veerkracht van bijvoorbeeld de zorgprofessionals en het onderwijzend personeel.
EPI-Marcel-Kolder.JPG

Vorige keer blogde Marcel over het eigen risico in de zorg als straf >>

Terwijl de politiek probeert grip te krijgen op de oude wereld als rekenmeester, bevinden nieuwe zorg-initiatieven zich allang in de nieuwe wereld en steken coöperaties en andere vormen van zelforganisatie de kop op. Ook bewonersbedrijven die zich bezig houden met zorg en welzijn schieten als paddenstoelen uit de grond. Dicht bij de klant, in de wijk.

Betere zorg

We gaan kantelen. We gaan met elkaar verbindingen aan met publieke organisaties zonder daar de politiek of mastodonten meer in te betrekken. Deze orde met lege handen achterlatend. De nieuwe orde gaat uit van empathie en sympathie, van meervoudige verbindingen en professionaliteit in gezamenlijkheid. Zich afkerend van het economisme, het kapitalistisch gestuurde marktsysteem. De wereld waar de rekenmeesters het voor het zeggen hebben, maar als volledig mislukt wordt gezien in de zorg. Met als laatste stuiptrekking het voorstel van verzekeraars om winstuitkeringen te doen. Hoezo winsten uitkeren? Investeren in betere zorg lijkt me. Of nog meer in de medische dossiers van patiënten willen gluren om eventuele fraude van instellingen of artsen tegen te gaan. Absurd. 

Successen van de nieuwe wereld

Wat me interesseert is wat het vergt om met zijn allen sneller de kloof te overbruggen en die ‘kanteling’ te maken naar anders, naar beter, naar samen? Zonder de hijgerige adem van ’s lands rekenmeesteres. Wat zijn de instrumenten die je in de zorg kunt gebruiken? Zijn er al ‘best practices’ naast het verhaal van Jos de Blok, met zijn buurtzorg. Want dat moeten we elkaar blijven vertellen. Die successen, successen van de nieuwe wereld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.