Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog: WOW-Award voor wijkteams

Wijkteams: hoe verbazen en verbluffen jullie burgers? Wat is er nodig om een glimlach op het gezicht van burgers te toveren? Hoe maken jullie burgers blij? In dit blog introduceer ik de WOW-Award voor wijkteams.

De vorige keer gaf Fawzi Twittertips voor wijkteams >>

Een paar weken geleden luisterde ik naar een interview met Sipke Feenstra van The Office Operators. Dit bedrijf voor slimme kantooroplossingen introduceerde de Wow Award. Doel is medewerkers te stimuleren om actief op zoek te gaan naar manieren om klanten te verbazen en te verbluffen. Stel een klant bestelt een nieuwe fiets en laat deze bezorgen op een locatie van The Office Operators. Helaas wordt de fiets geleverd als een bouwpakket. Terwijl de klant buiten de deur is zetten medewerkers de fiets in elkaar. Medewerkers kunnen hun WOW-momenten insturen. Eén keer per kwartaal kiest een jury de beste WOW en wordt deze medewerker ge-WOWed met een bijzondere prijs, zoals bijvoorbeeld een exclusief diner bij Herman den Blijker in Rotterdam.

WOW-Award

Helaas zitten we als sector in een negatieve en neerwaartse spiraal. Discussies over budgetten, structuren en incidenten voeren de overhand. Om beroepskrachten in wijkteams te stimuleren iets extra’s te doen voor burgers stel ik voor in iedere gemeente een WOW-Award voor wijkteams te introduceren.

Inspireren en stimuleren

Mijn bedoeling met de WOW-Award is beroepskrachten te inspireren en stimuleren om verwachtingen van burgers positief te overtreffen. Mensen kloppen niet voor hun lol aan bij het wijkteam en verdienen het dan ook verrast te worden. En zeg nou zelf. Er is toch niets leuker dan een glimlach op iemand zijn gezicht te toveren?

Gehoord worden

Voorbeelden van verrassingen die je voor burgers kunt regelen zijn: een workshop appeltaart bakken bij de plaatselijke banketbakkerij, een clinic voor kinderen uit bijstandsgezinnen bij een voetbalclub of een metamorfose van het speelveldje in de wijk. Het zijn de kleine dingen die mensen gelukkig maken. Dat hoeft niet veel tijd en geld te kosten. Mensen willen gehoord worden en het gevoel krijgen dat het wijkteam er ook voor hen is.

In de praktijk

Ik stel voor dat ieder wijkteam een aantal spelregels afspreekt. Wat zijn de do’s en don’ts bij het creëren van WOW-momenten? Vervolgens is het aan beroepskrachten om het WOW-gevoel in de praktijk te brengen en situaties in te zenden. Een jury van onafhankelijke mensen selecteert één keer per kwartaal een bijzondere WOW en beloont dit met een speciale prijs. Het geld voor deze prijs wordt beschikbaar gesteld door de gemeente en het bedrijfsleven.

Wat zijn jullie ideeën om het WOW-gevoel in wijkteams te stimuleren? Stuur een e-mail naar f.salih@kennis-express.nl of laat het weten via https://www.twitter.com/jeugdbeleid

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.