Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Wijkteams en feestdagen

Nog een paar dagen en dan is 2017 weer afgelopen. Voor heel veel cliënten van het wijkteam zijn de feestdagen een beproeving, omdat ze eenzaam zijn. Zo ook de 85-jarige Nelly. In dit blog laat ik zien hoe het wijkteam de feestdagen voor Nelly kan veraangenamen.
Fawzi Salih is blogger bij Zorg+Welzijn

De vorige keer liet Fawzi zien hoe het wijkteam een bijdrage kan leveren aan het naar een baan helpen van werklozen>>

De 85-jarige Nelly heeft 2 jaar geleden haar man Nico verloren. Nico had longkanker en wilde niet meer verder leven. Na een intensief behandeltraject heeft Nico euthanasie gekregen, omdat er sprake was van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Nelly heeft de wens van Nico nooit kunnen accepteren, maar heeft altijd haar mond gehouden. Door omstandigheden hebben Nelly en Nico nooit kinderen gekregen. Ook familie en vrienden heeft Nelly niet meer. Iedereen is overleden. Af en toe krijgt Nelly bezoek van 60-jarige nichtje Janny uit Amsterdam.

Een heftige discussie

Fatima Zahra en Mohammed van het plaatselijke wijkteam hebben het dossier van Nelly in beheer. Nelly ontvangt huishoudelijke ondersteuning in het kader van de Wmo. Ook ontvangt Nelly af en toe bijzondere bijstand voor de aanschaf van huishoudelijke apparaten. Tijdens het laatste werkoverleg kwam de casus van Nelly ter sprake. Fatima Zahra en Mohammed willen iets extra’s doen voor Nelly met de feestdagen. De collega’s met een niet-Westerse achtergrond vinden het een prachtig idee. Vanuit hun Islamitische opvoeding zijn zij gewend goed te zorgen voor ouderen. De collega’s met een Westerse achtergrond zijn faliekant tegen het idee van Fatima Zahra en Mohammed. Zij vinden het bieden van iets extra’s met de feestdagen geen taak voor het wijkteam. Nelly moet zelf aangeven dat ze eenzaam is met de feestdagen. Vervolgens kan ze met ondersteuning van het wijkteam haar sociale netwerk opnieuw opbouwen. Bovenal is er geen budget beschikbaar om iets extra te doen met de feestdagen, aldus de collega’s met een Westerse achtergrond.

Kerstlunch en bioscoopvoorstelling

Na een heftige discussie hebben Fatima Zahra en Mohammed bakzeil gehaald. In samenwerking met een lokale horeca ondernemer, de vrijwilligers van de Lions en de vrijwilligers van de moskee wordt er op Eerste Kerstdag een gezellige lunch voor eenzame cliënten georganiseerd. De beroepskrachten met een Islamitische achtergrond hebben aangeboden op vrijwillige basis mee te helpen. Verder vindt er op Tweede Kerstdag een bioscoopvoorstelling plaats waar eenzame cliënten gratis naar toe kunnen. Ook aan deze bijeenkomst werken de beroepskrachten met een Islamitische achtergrond belangeloos mee.

Actieplan Eenzaamheid

Om de aanpak van eenzaamheid structureel te borgen hebben Fatima Zahra en Mohammed een heus actieplan bedacht. Tijdens de kerstlunch en bioscoopvoorstelling worden de eenzame cliënten gekoppeld aan een vrijwilliger van de Lions of de moskee. Deze persoon maakt een afspraak met de cliënt voor een huisbezoek, waarin wordt gekeken naar de specifieke vragen en sociale behoeften. Aan het einde van het gesprek worden er actiepunten afgesproken. Sommige punten worden opgepakt door het wijkteam en andere actiepunten door bijvoorbeeld de lokale clubs, moskee of kerk. Het huisbezoek wordt jaarlijks herhaald.

Fawzi Salih

Wat doen jullie voor eenzame cliënten met de feestdagen?? Laat het mij weten via f.salih@kennis-express.nl  of via https://www.twitter.com.jeugdbeleid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.