Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Wij Staan Op!

‘Papa,’ vraagt Mayim via haar spraakversterker aan mij. ‘Waarom krijg ik, als ik groot ben, geen minimumsalaris en mijn broer wel?’ ‘Omdat jij gehandicapt bent lieve schat, tenminste … ,’ zeg ik schoorvoetend. ‘Dat vinden sommige politici, maar wij niet hoor.’ Haar moeder en ik schudden heftig NEE met ons hoofd. ‘Waarom ben ik dan gehandicapt?’
Marcel Kolder is blogger bij Zorg+Welzijn
Marcel Kolder.

De vorige keer vergeleek Marcel het pgb met het bestellen van een microfoonstandaard >>

‘Dat weet ik niet Mayim. Toen mama drie maanden zwanger was, gebeurde er iets met jouw hersenen. Onder invloed van een vreemd gesternte werd er een soort van doolhof aangelegd. Een constellatie waar jouw artsen zich later over verbaasden, ze noemen het corticale dysplasie. Dat wil zeggen: jouw hersenen hebben hun plaatsje onder het schedeldak niet goed gevonden. En daarom ben jij spastisch. Toen ik de MRI-scans van jouw hersenen zag, dacht ik. Het lijkt wel het doolhof van een verlichte geest.’ ‘Nou, doe dan maar een goed salaris als ik ga werken wanneer ik klaar ben met school.’ ‘Ik doe mijn best,’ zeg ik. ‘Verlichte geesten zijn zeldzaam.’

Loonkostensubsidie

Als het aan staatssecretaris Tamara van Ark (VVD, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt, mogen werkgevers die werknemers met een handicap in dienst nemen hen straks minder dan het minimumloon gaan betalen. Dat zou het voor werkgevers aantrekkelijker maken mensen met een handicap aan te nemen. Om meer gehandicapten aan werk te helpen, wil het kabinet Rutte III een eind maken aan de loonkostensubsidie die werkgevers nu nog kunnen krijgen voor gehandicapte werknemers. In plaats daarvan krijgen gehandicapten straks via loondispensatie betaald voor wat ze kunnen, eventueel door de gemeente aangevuld tot bijstandsniveau (maximaal zeventig procent van het minimumloon). Bovendien bouwen ze in het nieuwe systeem minder aanspraak op voor de werkloosheidsuitkering en de arbeidsongeschiktheidsuitkering. En bouwen ze helemaal geen pensioen meer op.

Initiatiefwet

De beweging ‘Wij Staan Op!’ is twee weken geleden gestart met een petitie om staatssecretaris Tamara van Ark te bewegen de huidige initiatiefwet te schrappen en met een beter voorstel te komen. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn er al 75.000 ondertekeningen en zijn de ‘Wij Staan Oppers’ al meerdere malen op radio en tv geweest. Prime Time. Bij Pauw, Wakker Nederland, Hart van Nederland, Nieuwsuur en meer. Er ging een orkaan van oprechte verontwaardiging richting kabinet.

Duimen

Het initiatief doet geen recht doet aan het Mensenrechtenverdrag en VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Deze week gaat staatssecretaris Tamara van Ark in gesprek met drie ‘Wij Staan Oppers’. In hopelijk een constructieve dialoog. Mayim duimt op haar manier voor een goede uitkomst, want met haar spastische handen lukt dat natuurlijk niet echt. ‘Pap, ik mag toch wel werken straks? Ik wil zo graag in een crèche werken.’

U kunt hier de petitie tekenen. Doet u dit voor aanstaande woensdag? Dan wordt ook uw mening overgebracht aan de staatssecretaris.

Marcel Kolder is vanaf de oprichting bestuurslid van stichting Wij Staan Op!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.