Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Wereldproblemen

De jarige en de andere aanwezigen werden van harte gefeliciteerd. Vragen hoe het de aanwezigen ging, werden kort of lang beantwoord, al naar gelang de vraag werd opgevat als een beleefdheidsritueel of als uiting van oprechte belangstelling. De koffie en de taart werden smakelijk verorberd. En geleidelijk verplaatste het gesprek zich naar andere terreinen.
EPI-Klaas-Schermer.jpg

De vorige keer blogde Klaas over verkiezingskoorts >>

Werk, sport, politiek, allerlei onderwerpen passeerden de revue. Over Donald Trump liepen de meningen uiteen: sommigen dachten dat hij zijn rol speelt, anderen meenden dat hij knettergek is. Natuurlijk viel noch het één, noch het ander te bewijzen, althans niet met de informatie die we op dat moment hadden.

Brimstone

Iemand bracht de recente Nederlandse speelfilm Brimstone ter sprake. Die gaat over Nederlandse kolonisten in Noord-Amerika in de negentiende eeuw. Zij staan onder leiding van een dominee die eerst zijn vrouw terroriseert en als zij zichzelf van het leven berooft, zijn dochter. De dochter vlucht, maar wordt uiteindelijk toch gevonden door haar vader. Nu is het een kwestie van overleven: hij vermoordt de man waarmee ze samen is en probeert haar opnieuw in zijn macht te brengen. Zij wil eigenlijk alleen nog maar haar kinderen redden. De jongen wordt doodgeschoten door de dominee, maar de vrouw ziet op het nippertje kans haar gevaarlijk gewelddadige vader te doden. Dat leidt helaas niet tot een gelukkig einde: de vrouw wordt, veel later, alsnog wegens moord gearresteerd. Natuurlijk is het verhaal veel gecompliceerder dan zoals ik het hier nu samenvat.

Gerechtvaardigde moord?

De discussie ontspon zich over de vraag, of de moord van de dochter op haar vader gerechtvaardigd was. Dat was geen succesvolle discussie: er waren geen verschillen van mening. Lastiger was de vraag te beantwoorden, wat er moet gebeuren met lieden zoals haar vader, die ook in onze tijd bestaan. Alleen gevangenisstraf of ook TBS? Zijn ze te genezen? Opvallend vond ik dat een psychotherapeute in het gezelschap, die zich bezighoudt met gewelddadige mannen, zei dat mannen die ervan overtuigd zijn dat zij het recht hebben over een vrouw of wie dan ook te heersen, niet te genezen zijn. Geen borrelpraat. Zij was daar zeer beslist in.

Veiligheid en welzijn

En daarmee waren we terug in de actualiteit: is Trump gevaarlijk? En Poetin? En Erdogan? Spelen zij een rol, een spel om de macht, precies wetend hoe ver zij kunnen gaan? En hoe ga je om met echt gevaarlijke gekken? Hoe kun je de veiligheid en het welzijn van vrouwen en kinderen bevorderen als zij leven met iemand die geweld normaal vindt?

Wereldproblemen

Gelukkig waren er veel gasten op deze verjaardag waardoor het gespreksonderwerp snel meanderde naar een hartelijk afscheid. Nee, wereldproblemen worden niet tijdens een verjaardagsvisite opgelost. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.