Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Waarom creatief denken en lef een ijzersterke combi is

Door anders te denken verandert ons gedrag, ziet Britta bij haar cursisten. Soms is maar een kleine twist in je denken nodig om nieuwe kansen te ontdekken. Maar zonder lef pak je die niet. Je hebt allebei nodig als je wilt vernieuwen.
Britta Lassen is gastblogger bij Zorg+Welzijn

In haar vorige blog legde Britta uit waarom niet luisteren de deur dicht doet. >>

Al vier jaar geef ik de module creatief denken voor consulten WMO en Jeugd bij WWZ-Academie. Een cursiste schreef me wat mijn lessen haar hebben opgeleverd. Ik vind het leuk om haar verhaal met je delen. Misschien inspireert het je.

Nieuwe baan

Ze schreef: ‘Ik merk dat ik me nu dagelijks bewust ben van het boeiende wat creatieve vaardigheden me brengen. Dingen anders doen dan ik gewend was geeft me veel voldoening. Doordat ik bewust kies om iets anders te doen denk ik er beter over na en ben ik aandachtvoller met dingen bezig. Anders reageren dan ik vanzelfsprekend zou doen brengt verrassende gesprekken. Rustiger naar dingen kijken maakt dat ik meer zie en meer geniet. Meer lef hebben geeft hele verrassende resultaten. Mindmappen maakt dat ik genuanceerder tegen dingen aankijk en betere plannen maak. Dingen één voor één doen in plaats van alles tegelijk maakt me productiever. Nadenken over welke functies een voorwerp kan hebben maakt sommige klussen efficiënter. Concrete winst: een nieuwe baan!’

Spannende koffieafspraak

Is het niet fantastisch wat er door creatief te denken kan veranderen? En een van de dingen die ze na de lessen aandurfde was het maken van een koffieafspraak met een bestuurder van een organisatie waar een vacature was. Ze schreef verder: ‘Ik was druk in de weer met de lessen creatieve vaardigheden en was flink aan het oefenen om dingen anders te doen dan ik gewend was. Ik dacht, doe eens gek en zeg ja. Kijk maar eens waar het je brengt.’

Twist

Door creatief te denken en met lef nieuwe stappen te zetten lukte het deze cursiste te realiseren waar ze al een tijd van droomde. Een mooi voorbeeld van denken met een twist. Door anders te denken verandert ons gedrag. Soms is maar een kleine twist in je denken nodig om nieuwe kansen te ontdekken. Maar zonder lef pak je die niet. Je hebt allebei nodig als je wilt vernieuwen.

Ingesleten patronen

Het gaat om ons vermogen om ingesleten patronen te doorbreken en nieuwe wegen in te slaan. Om te experimenteren met ideeën die we niet eerder uitprobeerden. Vernieuwing verloopt niet lineair naar een strak van tevoren vormgeven plan. Je weet soms niet precies wat de volgende stap je oplevert. En dat vraagt moed. Moed om te durven experimenteren zonder dat de uitkomst vaststaat, ervan te leren en opnieuw te proberen. Moed om de controle en zekerheid los te laten. En dat kan je zomaar iets opleveren waarvan je eerder alleen maar van durfde te dromen.

 Ik wens je veel vernieuwingskracht! Think creative, be brave!

Britta Lassen is zelfstandig trainer bij Trainingwithatwist

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.