Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Verliefd op een ambtenaar

Ik moet gniffelen als ik het blog ‘Ambtenaren komen van Pluto, sociaal werkers komen van Jupiter’ lees op de website van Zorg+Welzijn. Ik ben namelijk als rasechte sociaal werker tot over mijn oren verliefd op een ambtenaar. Hij trouwens ook op mij.
EPI-Anneke-Krakers.jpg

De vorige keer deelde Anneke 39 lessen die haar hielpen om gelukkig te zijn >>

Bij de eerste date noemt hij zichzelf een ‘gemeenteman’. Ik prijs mezelf aan als ‘mensenmens’. En we vinden elkaar. Hij van Pluto en ik van Jupiter.

Systeemwereld en leefwereld

Het is nu vijf maanden later. En het is dik aan. Naast dat hij leuk, lekker en lief is, speelt het ook mee dat we allebei tot in onze tenen verknocht zijn aan het sociaal domein. Hij vanuit zijn systeemwereld. Ik vanuit mijn leefwereld. Maar we vinden elkaar. Niet moeiteloos maar het lukt.

Recept

Ik wil graag ‘ons recept’ met je delen. Niet dat jij ook verliefd moet worden, maar het is altijd handig als jullie, ambtenaar en sociaal werker, weer eens met elkaar om de tafel zitten.

1. Jezelf zijn

Natuurlijk is het ontzettend spannend om te daten. Ik had me één ding zeer stellig voor genomen: mezelf zijn, wat er ook gebeurt. Niet pleasen, me niet beter voordoen dan ik ben, mezelf niet dwingen. Gewoon mijn allerbeste zelf zijn. Mijn hart openstellen. Hij deed dat ook. We waren al gauw in gesprek over de dingen die er echt toedoen. Volledig op ons gemak.

2. Dromen delen

Al bij onze eerst date deelden we onze dromen. Daar vonden we elkaar. Hij was ook heel open. Ik vroeg hem naar zijn droom. Hij zei: ‘Ik wil dat ieder kind in mijn gemeente veilig en gelukkig kan opgroeien.’ Ik vertelde mijn droom: ‘Social Workers over de hele wereld worden ondernemend en leiders van een betere wereld.’ Als we nu weleens last hebben van een botsende systeemwereld en leefwereld dan grijpen we steevast terug op onze dromen. Dat brengt ons iedere keer weer dichter bij elkaar.

3. Nieuwsgierig zijn

We zijn nieuwsgierig naar elkaar. Stellen elkaar steeds vragen. Vooral in het begin heb ik hem het hemd van zijn lijf gevraagd. Ik heb geleerd dat ik gewoon alles kan vragen. Als mijn vragen maar oprecht zijn, uit oprechte belangstelling naar zijn wereld, zijn werk. En dan natuurlijk luisteren. Niet veroordelen. Alhoewel ik weleens van mijn stoel val van verbazing over soms zoveel bureaucratie. En dat helpt hem dan weer om er samen hartelijk om te lachen.

4. Investeren

De verkering gaat op dit moment zo lekker dat er wederzijds de wil is om te investeren. Dus lopen we tegen een botsing aan van onze werelden, compleet met irritaties en een pietsie boosheid, dan duurt dat niet lang. Hup, om de tafel met elkaar. Uitspreken. Leren van elkaar. Willen snappen wat er speelt. En daar komen we steeds weer beter uit.

5.  Ondernemen

Naast Sociaal Werker ben ik ook ondernemer. En daar hebben we het vaak over. In hem schuilt ook een ondernemer, een avonturier. De ambtenaar die op zoek is naar hoe het beter kan, anders. Die verlangt naar een innovatieve oplossing voor een veilige en gelukkige gemeente voor de kinderen.  We geven ruimte aan ondernemerschap in onze relatie. Sociaal Werkers en ambtenaren kunnen elkaar op dit punt vinden. Samen voor een betere wereld.

Nieuwe ster

‘Misschien moeten we samen wel lezingen hierover gaan geven’, zeiden we gisteren tegen elkaar. En wie weet wat voor moois hieruit voort komt. Voor ons hoop ik nog heel veel meer liefde en impact met onze dromen. Voor jou hoop ik dat ‘ons recept’ je helpt. ‘Ambtenaren komen van Pluto en sociaal werkers van Jupiter’ maar als ze elkaar vinden, rijst er een prachtige nieuwe ster aan het firmament.

Vorig artikelBlog: Het leven is zó vanzelfsprekend
Volgend artikelBlog: De dader is vaak ook een vader
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.