Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Ruimte voor het onverwachte

Er zijn maar weinig dagen dat mijn werk precies zo loopt als ik had gepland. En zo hoort het ook. In het Inloophuis gaat het niet om mijn agenda maar om die van onze bezoekers. En zou dat niet in het hele sociaal domein zo horen te zijn?
Jacqueline Schilling

De vorige keer gaf Jacqueline een voorbeeld van delen in het Inloophuis >>

Ik kan er van genieten die onverwachte ontmoetingen, spontane voorvallen en ongeplande leuke activiteiten. Maar soms bespringt mij toch de gedachte “Ik ben vandaag helemaal niet aan mijn werk toegekomen…”. Dan is het toch weer die eigen agenda die voorrang wil. De wens om rustig mijn lijstje af te werken om op tijd mijn zaken af te hebben, om het overzicht te houden.

Trompettist

Maar zo werkt het dus, gelukkig, niet. Het werk in het Inloophuis is soms een georganiseerde chaos. Ik word er blij van dat zich steeds vaker onverwachte dingen voordoen. Zoals de trompettist die in het aangrenzende kerkgebouw zijn instrument uitprobeert die vervolgens spontaan een miniconcertje geeft voor de bezoekers van de Inloop. Of de onverwacht binnenlopende bezoekers met een vraag of een idee. Of de collega professional die even langskomt om sfeer te proeven, waarbij we spontaan samen allerlei leuke ideeën krijgen. En niet te vergeten de ongeplande waardevolle gesprekjes tussendoor met bezoekers en vrijwilligers.

Gemiste kans

Wat een gemiste kansen wanneer je als sociaal werker dan aan je eigen agenda vasthoudt! En soms houdt het ook in dat een geplande activiteit niet uitpakt zoals gedacht. Zoals die crea-activiteit waar niemand bij aanschoof. Ook dat hoort erbij. Je probeert eens wat.

Georganiseerde chaos

Misschien komt het dus soms wat chaotisch over, maar zoals gezegd, het is een georganiseerde chaos. Het onverwachte mag er zijn, maar wel binnen het doel waarvoor je er als Inloophuis bent. Als professional ben je dus telkens bezig met het maken van afwegingen. Hoever ga ik hierin mee, waar moet ik even afremmen?

Alleen binnen duidelijke kaders blijft het onverwachte voor ieder leuk en veilig. Dan wordt er een sfeer gecreëerd waarin nieuwe ervaringen opgedaan kunnen worden, plezier gemaakt en goede gesprekken kunnen worden gevoerd.

Ruimte creëren

Een inloophuis is bij uitstek een plek voor dit onverwachte, maar ik hoop dat ook in jouw werk deze ruimte er is. Sta daar eens bij stil: was er afgelopen week ruimte voor wat zich onverwacht voordeed? En kijk voor de komende werkweek eens of je deze ruimte kunt creëren. Aandacht voor de ander en aansluiten bij diens leefwereld houd dus ook in dat je ruimte maakt voor het onverwachte. Want in het onverwachte verschijnen vaak de mooiste pareltjes!

Vorig artikelBlog: Smerig
Volgend artikelBlog: Echte kwaliteit zit ‘m niet in protocollen
Jacqueline Schilling (1965) werkt sinds januari 2023 als digitaal begeleider bij DigiContact . Ze is van oorsprong sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze de lezer in deze column meenemen in haar ontdekkingstocht in de wereld van nieuwe digitale mogelijkheden binnen het werkveld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.