Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Met oog voor de omgeving

Onlangs kreeg ik in mijn opleiding een les over omgevingsgericht werken. Mensen maken deel uit van allerlei sociale verbanden. Deze verbanden zijn van invloed. De kunst is om daar als sociaal werker oog voor te hebben. Maar hoe gaat dat in de praktijk? Ik nam mezelf voor om met deze vraag aan de slag te gaan in mijn werk.
Mariksa-EPI.jpg

Kort na die les ontmoette ik Adisa (vanwege de privacy van de cliënte is deze naam fictief) uit Eritrea. Ze vertelde mij over haar zorgen. ‘Ik kan niet meer slapen, ik denk steeds maar na hoe ik alles moet betalen.’ Sinds september is ze begonnen aan een opleiding. Ze heeft een basisbeurs van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Een aanvullende beurs heeft ze niet. Ze heeft veel te weinig inkomen.  ‘Misschien kan ik beter stoppen met school’, zei ze. ‘Straks krijg ik schulden.’

Geen netwerk

Ik dacht aan de les op school en vroeg me af hoe het sociaal netwerk van Adisa eruit zag. ‘Ik ken hier niemand’, vertelde ze. ‘Ik heb een vriendin, maar die woont ver weg. En een mevrouw van vluchtelingenwerk helpt soms met papieren.’ Daar stond ik met mijn goede voornemen. Omgevingsgericht werken, makkelijker gezegd dan gedaan.

Ander perspectief

Later ontmoette ik deze vrijwilliger van vluchtelingenwerk. ‘Wij laten haar niet los, ze heeft zoveel voor ons gedaan’, zei ze over Adisa. Ik werd nieuwsgierig. Adisa bleek als vrijwilliger te tolken voor vluchtelingenwerk. Ze hielp bij de ondersteuning aan minderjarige vluchtelingen uit haar land. ‘Adisa is als een moeder voor hen. Ze leert hen zoveel. Ze zijn gek op haar.’ Dat verraste mij. Adisa heeft wel sociale verbanden waar ze deel van uit maakt, en hoe.

Talent

Ik sprak ook met de docente op school. ‘Adisa heeft veel talent. Ze maakt makkelijk contact en werkt goed samen met klasgenoten. Ik hoop dat ze op school kan blijven. Ze kan volgend jaar al doorstromen naar een beroepsopleiding. Wij willen haar graag helpen.’

Plan

Inmiddels ligt er een plan bij Adisa om haar inkomen te verhogen. Ze staat er niet alleen voor. Een sociaal raadsvrouw helpt met DUO. De mentor van school heeft een vriendin waar Adisa stage kan lopen. De vrijwilliger heeft een man die veel weet van verzekeringen. En ik heb regelmatig contact met een verzorgingshuis in de wijk. Binnenkort moet ik weer eens langs gaan. Misschien hebben ze wel een baantje voor haar. Omgevingsgericht werken, zouden ze zoiets bedoelen? Adisa slaapt in elk geval weer beter. 

Vorig artikelBlog: Het lot van minderheden
Volgend artikelBlog: Meer dan stepping stones
Mariska Meinen-Bodewits is in juli 2018 afgestudeerd als Master Social Work aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Tijdens haar studie heeft zij zich verdiept in het werken vanuit een omgevingsgerichte benadering. Ze heeft onderzoek gedaan naar de ondersteunende rol van de buurtcoaches bij een Maatschappelijk Activeringscentrum. Haar specialiteit is netwerkgericht ondersteunen vanuit samenregie. Zij werkt als buurtcoach bij Buurtplein. Daarnaast is ze bestuurslid bij de BPSW.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.