Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Maar wat willen mantelzorgers zelf?

Op ons computerscherm kijken we naar tabbladen vol getallen en zetten ze om in tabellen of diagrammen met rode en blauwe staafjes. We maken het verhaal erbij, maar wat zeggen al die figuren en tabellen? Wat vertellen onze gegevens over al die mantelzorgers die geduldig onze vragenlijsten invullen? We proberen ze te duiden en een beeld te schetsen van jonge mantelzorgers, mantelzorgers die intensief hulp geven, verzorgers van partners, mantelzorgers van oude ouders en schoonouders. Nu houden we ons bezig met werkende mantelzorgers.
Inger Plaisier en Alice de Boer zijn onderzoekers bij het Sociaal en Cultureel Planbureau in den Haag.

Wat doen mensen die werken als ze met een zorgsituatie geconfronteerd worden? Bespreken ze het met hun leidinggevende? Nemen ze vrije dagen op? Maken ze gebruik van zorgverlof? We kijken elkaar aan: hoe deed jij dat eigenlijk toen je mantelzorger was?

Ineens ben je zelf mantelzorger

‘Och Inger, ik had het relatief gemakkelijk toen de gezondheid van mijn schoonmoeder achteruitging. Mijn schoonvader was de hoofdmantelzorger en de kinderen verdeelden de taken onderling. Ik heb wel een keer een dag vrij genomen om mee te gaan naar een arts om de diagnose dementie vast te stellen. Ook heb ik hier en daar wat telefoontjes gepleegd om thuiszorg en dagopvang te regelen. Deze zomer ging het ineens heel slecht met mijn schoonmoeder. Wij hadden een vakantie gepland, die hebben we afgezegd. Zo hadden we tijd om haar intensief te bezoeken, ze overleed heel snel. ‘

De zorg goed regelen

‘Tja Alice, bij mij was het inderdaad wel anders. Ik heb soms de behoefte gehad om minder te gaan werken, of zelfs mijn baan op te geven omwille van de zorg voor mijn zoon destijds. Mantelzorg was goed bespreekbaar met mijn leidinggevende. Ik kreeg zorgverlof aangeboden, maar het was onbetaald. Daar heb ik geen gebruik van gemaakt. Wel heb ik af en toe een dagje vrij genomen om dingen te regelen. Mijn werk was mijn uitlaatklep; het was heerlijk om in een andere wereld te functioneren. Ik heb het gered omdat ik de zorg thuis goed kon regelen, dankzij een flexibele partner en een persoonsgebonden budget.’

Werken als je mantelzorgt

Regelingen voor werkende mantelzorgers bestaan vaak uit maatregelen die ruimte maken voor mantelzorg, zoals het aanpassen van werk en(tijdelijk) minder werken. Maar is dat wel waar mantelzorgers altijd behoefte aan hebben? Op de dag van de mantelzorg kunnen we erbij stilstaan dat mantelzorgers ook weleens zouden willen (blijven) werken en juist de zórg willen aanpassen. We hebben zelf gemerkt dat niet alleen maatregelen op het werk van belang zijn, maar ook ondersteuning in de thuissituatie.

Inger Plaisier en Alice de Boer zijn onderzoekers bij het Sociaal en Cultureel Planbureau in den Haag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.