Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Maand van ontmoeting

De plaatselijke krantjes staan er vol van: activiteiten rond kerst. Maaltijden voor wie eenzaam is, een kerstbingo, samen kerststukjes maken. Allerhande uitdeelacties voor wie het financieel minder breed heeft. Het omzien naar onze medemens krijgt in december altijd een boost. Maar hoe zit dat met de rest van het jaar?

De vorige keer schreef Jacqueline over de toegevoegde waarde van een inloophuis >>

Er worden prachtige initiatieven georganiseerd waar veel vrijwilligers behoorlijk druk mee zijn. Ze voorzien ook in een behoefte. Onder de bezoekers van ons Inloophuis zie ik dat de activiteiten in en rond het dorp met elkaar gedeeld worden.

Wat doe jij met Kerst?

Alleen zijn wordt in december vaak extra gevoeld. Via reclame en programma’s op televisie en foto’s van grote families in tijdschriften wordt het samenzijn als groot goed voor het voetlicht gebracht. En hoe vaak wordt de vraag ‘Wat doe jij met kerst?’ niet aan elkaar gesteld? Toegeven dat je alleen zit, net als anders, kan dan moeilijk zijn.

Rest van het jaar

Dus zeker, de kerstinitiatieven zijn waardevol. Maar hoe zit dat dan in de maanden januari tot en met november? Ook dan zijn er plekken, zoals het Inloophuis, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Laagdrempelige plekken, maar voor veel mensen is zelfs die lage drempel te hoog. Wie zal ik daar aantreffen? Wat vinden ze van me? Hoe gaat het er daar aan toe? Zitten ze wel op mij te wachten? Allemaal vragen die de drempel hoger maken.

Verbinding

Incidentele ontmoetingsactiviteiten zijn dus zeker rond de feestdagen belangrijk. Maar hoe mooi zou het zijn om ook een verbinding te maken naar structurele ontmoetingsplekken? Mensen ervaren op zo’n moment hoe prettig het is om samen met anderen te eten of elkaar te ontmoeten. Moeten ze dan weer wachten tot kerst 2019?

Niet losstaand

Geef tijdens zo’n eenmalige activiteit bekendheid aan lokale ontmoetingsplekken. Zorg dat er mensen van een ontmoetingsplek aanwezig zijn zodat ze iets over de mogelijkheden kunnen vertellen en mensen kunnen uitnodigen. Laat de activiteit niet een losstaand iets zijn.

Ont-moeten

December is een maand van gezelligheid, familie en aandacht voor elkaar. Maar door dit zo te benadrukken wordt het al snel een moeten. Je moet samen zijn met anderen, je moet het gezellig hebben, er moet harmonie zijn. Dat legt de lat wel erg hoog. Laat december daarom vooral een maand van ont-moeten zijn en een mooie opstap naar meer ontmoeten in het nieuwe jaar.

Vorig artikelBlog: Verschil maakt iedereen
Volgend artikelBlog: Transformeren begint bij jezelf
Jacqueline Schilling (1965) werkt sinds januari 2023 als digitaal begeleider bij DigiContact . Ze is van oorsprong sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze de lezer in deze column meenemen in haar ontdekkingstocht in de wereld van nieuwe digitale mogelijkheden binnen het werkveld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.