Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog: Inloophuis, plek van gastvrijheid en ontmoeting

Een baan waarbij je bij binnenkomst bijna altijd iemand treft die koffie voor je zet en je van harte welkom heet. Dat is toch een droombaan? Sinds kort heb ik die baan. Ik ben coördinator van een inloophuis, een laagdrempelige ontmoetingsplek, ook voor mij.
Jacqueline Schilling

Vorige keer blogde Jacqueline Schilling over ouders die vechten, problemen in de hulpverlening>>

Een Inloophuis wil een laagdrempelige ontmoetingsplek zijn waar ieder welkom is, waar je gezien en werkelijk gehoord wordt. Binnen inloophuizen wordt veel van het werk door vrijwilligers gedaan. Deze mensen zetten hun tijd in voor de ander. Hoe waardevol is dat!

Transformatie

Ik geloof erin dat deze plekken een belangrijke pijler zijn in de totstandbrenging van de werkelijke transformatie in het Sociaal Domein. Ze zijn de uitvoering van de vele mooie woorden rond preventie die in talloze beleidstukken van de afgelopen jaren zijn verschenen. Iets van de daad bij het woord voegen of zo…

De komende periode ga ik op ontdekkingstocht: wat vinden mensen in het inloophuis, wat zijn specifieke krachten van dit soort ontmoetingsplekken, welke plaats nemen ze in (of zouden ze in moeten nemen) binnen het geheel aan sociale voorzieningen en hulpverlening?

Wat is een inloophuis?

Als eerste uitdaging is daar al de benaming. Wat is een inloophuis eigenlijk? Is dat hetzelfde als een buurthuis of wijkcentrum? Niet zo’n makkelijke vraag blijkt al snel wanneer je een rondje googelt. Inloophuizen zijn er in verschillende soorten en maten. Soms richt men zich op een specifieke doelgroep, zo zijn er speciale inloophuizen voor mensen die te maken hebben met kanker. Veel inloophuizen vinden hun oorsprong binnen kerken. Soms zijn ze direct gelieerd aan kerken, soms – zoals in mijn inloophuis – heeft er een verzelfstandiging plaatsgevonden.

Gastvrijheid en ontmoeting

Gastvrijheid en ontmoeting is een gezamenlijk kenmerk van deze plekken. Men hoeft er niets. Kunnen in buurthuizen de activiteiten leidend zijn, in inloophuizen zullen de activiteiten altijd aan deze twee kenmerken moeten voldoen. Ze zijn dienend, niet leidend. Zoals een bezoeker het verwoordde: ‘Deze plek is zo belangrijk want hier heb je echt contact met elkaar, hier krijg ik een huiskamergevoel’.

En dat zal mijn leidraad zijn in mijn zoektocht naar de juiste vorm en plek van het inloophuis. Bezoekers moeten altijd deze aspecten kunnen ervaren: contact en een soort van huiskamergevoel. Voor wie zich afvraagt wat die inloophuizen dan opleveren, sluit ik af met een quote:
‘Elke kennismaking, elke sympathieke ontmoeting is een winst’.
Ricarda Huch, Duits historicus

Vorig artikelGastblog: Schulden, aan de buitenkant zie je niets
Volgend artikelBlog: Moed
Jacqueline Schilling (1965) werkt sinds januari 2023 als digitaal begeleider bij DigiContact . Ze is van oorsprong sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze de lezer in deze column meenemen in haar ontdekkingstocht in de wereld van nieuwe digitale mogelijkheden binnen het werkveld.

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.