Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Koninklijk opvoeden

Er wordt vaak gezegd dat onze Nederlandse kinderen teveel verwend worden, ouders zouden hun kinderen behandelen als prinsen en prinsessen. Maar is dat verwennen ook wat echte prinsessen overkomt? Het interview met Koning Willem-Alexander van 29 april én de manier waarop het gezin te zien was op Koningsdag gaf een mooi inkijkje.

De vorige keer blogde Jacqueline over ontmoeting als preventie >>

Een inkijkje dat de moeite waard was. Uit het interview kwam een behoorlijk strikte opvoeding naar voren. Niet maar toegeven aan alle wensen van de kinderen, maar een duidelijk beleid van wat wel en niet is toegestaan. Geen mobieltjes mee op vakantie en ’s avonds gaan ze uit. Waarbij de Oranjes overigens een leuk systeem hanteren waarbij de dochters de oude mobieltjes van hun ouders te leen krijgen. Op die manier was de koning van mening dat hij en zijn vrouw dan nog steeds de regels daarover kunnen bepalen. Leuke opvoedtip. Dus mobieltje te leen van je ouders, hoezo prinsessengedrag?

De theorie

Gelukkig blijkt het in gezin Oranje niet veel anders dan in andere gezinnen. ‘Dat is de theorie.’ zei de koning glimlachend. Waarbij ik me zo voorstel dat na een drukke dag in het land het koningspaar onderuitgezakt op de bank zittend  ook wel eens iets door de vingers ziet.

Loslaten

Een gezin met regels, maar ook met ouders die zich bewust zijn van de ruimte die hun kinderen nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Loslaten, ook daarin valt wel iets van het koninklijk gezin af te kijken. Als vader niet alles willen horen van de beveiliging omdat je wil dat je kinderen zich ook los van jou kunnen ontwikkelen, ik vind het knap. Want loslaten is voor ouders toch vaak één van de moeilijkste dingen. En welke ouder wenst niet eens dat ze op de hoogte gesteld zouden worden wanneer kindlief zich op plekken begeeft die niet zo handig zijn? Er geen gebruik van maken wanneer die mogelijkheid er is, dat is pas koninklijk ouderschap.

Aandacht

Het beeld van het gezin op koningsdag klopte voor mij met wat de koning in het interview vertelde. Ik zag een gezin met drie mooie, ontspannen, zelfverzekerde dochters. Ik zag ouders die ook daar hun dochters loslieten, maar hen daarbij wel in de gaten hielden en geregeld ook hun aandacht gaven in de vorm van een arm om hen heen, een kus in het voorbijgaan.

Liefdevol grenzen stellen

Dus als we onze kinderen willen behandelen als prinsen en prinsessen, houdt dat niet in dat we hen maar in alles hun zin geven. Echt koninklijk opvoeden houdt in liefdevol grenzen stellen en gepast loslaten.

Voorbeeld op hoog niveau

Ouders mogen daarbij beseffen dat dit niet altijd gaat zoals je in gedachten had, opvoeden is niet altijd makkelijk en als hulpverlener kun je ouders nu dus ook wijzen op ons koninklijk huis. Wanneer ouders aangeven het omgaan met de mobieltjes zo lastig te vinden, of wanneer ouders hun pubers moeilijk los kunnen laten, heb je nu als hulpverlener voorbeeldmateriaal van hoog niveau.

Jacqueline Schilling (1965) is sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Vanuit haar Masteropleiding Social Work heeft ze zich gespecialiseerd op het gebied van ouderschap en dan met name op het vlak van de preventieve waarde van ontmoetingsplekken. Momenteel is zij werkzaam als coördinator van een inloophuis. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze in dit blog het reilen en zeilen binnen een inloophuis voor het voetlicht brengen, waarbij ook wordt gekeken naar de ontwikkelingen rond laagdrempelige ontmoetingsplekken binnen het sociaal domein.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.