Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Hoe houden we de mantelzorger op de been?

Mantelzorg is belangrijk en essentieel om het zorgstelsel in Nederland overeind te houden. Eén op de drie Nederlanders geeft informele hulp (mantelzorg of vrijwillige hulp). Er zijn 4 miljoen mantelzorgers in Nederland, daarvan helpen 610.000 mensen langer dan drie maanden en meer dan 8 uur per week.
EPI-Lennard-van-der-poel.jpg

De vorige keer vroeg Lennard zich af of E-health en hype of een zorgrevolutie is >> 

Eén op de tien mantelzorgers is zwaar belast, één op de drie verliest weleens het geduld. De geschatte waarde van mantelzorg ligt op zeven miljard euro. Stel je eens voor dat die mantelzorgers omvallen.

Ultieme mantelzorger

Ik merk het belang van mantelzorg in mijn eigen omgeving. Mijn schoonmoeder Lenie is de ultieme mantelzorger van haar zus Sjaan. Het is zelfs zo ultiem dat Sjaan alle andere hulp vanuit professionele hoek altijd vrolijk wegwuift met een vrolijk: ‘Nee hoor, dat hoef ik niet, dat regelt mijn zus wel’.

Kwetsbaar

Prima natuurlijk, maar ook vrij kwetsbaar. Zo bleek onlangs, toen Sjaan na een val een dag op de grond heeft gelegen en op deze manier tijdelijk in een verzorgingstehuis belandde. Het vervelend toeval was dat Sjaan pas aan het eind van de dag werd ontdekt omdat ultieme mantelzorger Lenie ook haar omarol aan het vervullen was bij onze kinderen.

Hart onder de riem

Vandaag, op de Dag van de Mantelzorg, wil ik alle mantelzorgers een hart onder de riem steken en met name ultieme mantelzorger/oppasoma en schoonmoeder Lenie. En niet alleen dat, ik wil haar en alle mensen zoals zij ook helpen. Het zijn van mantelzorger en het zelf mantelzorg nodig hebben ligt namelijk niet ver van elkaar af. En toch blijft ze haar zus fantastisch helpen.

Mantelzorgcompliment

Met mijn collega’s heb ik een plan bedacht om juist die mantelzorgers letterlijk te belonen voor alle inspanningen die zij leveren. Het mantelzorgcompliment of de pluim (een geldbedrag of waardebon) waarmee ze lekker kunnen winkelen is al bekend. Veel steden doen daar al aan mee.

Healthcoins

In Assen voegen we daar vandaag een component aan toe. Alle mantelzorgers krijgen een bonus in Healthcoins. Die Healthcoins kunnen ze verdienen als zij bijvoorbeeld gebruik maken van respijtzorg zodat zij eens lekker kunnen ontspannen. Met de zo verdiende Healthcoins kunnen zij gezonde diensten en producten kopen, variërend van sauna-uitjes tot fietsen en blenders. Uiteraard kunnen zij ook met fiets- en wandelkilometers coins verdienen.

Ontzorgen

Zo zorgen we ervoor dat de mantelzorger overeind blijft. En dat mensen zoals Lenie nog lang kunnen doen waar zijn goed in zijn: ontzorgen.

Vorig artikelBlog: Lezen
Volgend artikelBlog: Wie ga jij een stem geven?
Lennard van der Poel (1971) is mede-oprichter van Bloei.NL en een bevlogen ondernemer die zich sterk maakt voor gezondheid en met behulp van nieuwe technologie de gezondheidzorg revolutionair wil verbeteren. Bloei.NL is initiatiefnemer van onder andere de BETERapp en de Healthcoin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.