Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Handel jij vanuit de intentie?

Welke intentie heb jij, als professional? Wat is de intentie van regelgeving? Tijdens het Zorg+Welzijn congres Beleidsdag Sociaal Domein werd gekeken naar de intentie van diversiteit, waarom je de AVG niet als excuus kunt gebruiken, waarom aanbesteden meestal niet verplicht is, dat ervaringsdeskundigen verrijking kunnen brengen, waarom we de sociale basis herijken en wat je moet doen om je sociaal wijkteam toekomst te geven.
Hans Versteegh is blogger bij Zorg+Welzijn

De vorige keer vroeg Hans zich af of jouw wijkteam al een digitale wijkaanpak heeft >>

Diversiteit is een realiteit, verbinden is een noodzaak

De waarden van de Nederlandse samenleving gaan over thema’s die zijn gelinkt aan diversiteit: vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Volgens Saniye Celik, lector diversiteit, gaat het mis bij de intentie. Laten wij mensen toe die anders zijn? Dat gaat over vertrouwen. Zorg nummer één in Nederland is de manier waarop we met elkaar samenwerken. Er is veel aandacht voor in sociaal domein, maar ook aarzeling; doen we het wel goed? Wat staat ons te doen? Het structureel veranderen van gedrag en handelen.

Aanbesteden: wat doen gemeentes en moet dat echt?

Wat blijkt: aanbesteden hoeft lang niet altijd! Dat vertelden onderzoekers Jan Telgen en Niels Uenk. Aanbesteden is volgens hen alleen noodzakelijk bij het uitvoeren van een overheidsopdracht. Niet bij het zelf uitvoeren van de zorg. Niet bij het verstrekken van subsidie. En niet bij open house waarbij door gemeenten gecontracteerde aanbieders zorg uitvoeren. En nieuwe aanbieders toe kunnen treden. Veel overheidsopdrachten zijn eigenlijk open house constructies (Wmo 88 procent en Jeugd 90 procent). Gemeenten willen burgers maximale keus bieden. Volgende week volgt hierover in de tweede kamer een debat. Hou dat in de gaten.

Privacy in de keten

‘AVG, kan niet, mag niet.’ Maar de AVG legt professionals géén beperkingen op in het delen van informatie zegt jurist Jolanda van Boven. De AVG is wel een stap vooruit in de bescherming van cliënten. Maar maakt het niet onmogelijk te handelen. De AVG vraagt gestructureerd vastleggen van gegevens. Wie heeft toegang, hoe lang, waar, hoe veilig worden gegevens bewaard en met wie worden ze waarvoor gedeeld? Leg ook je overwegingen vast. Niets doen is ook een keuze. Je moet kunnen zeggen: ‘Waarom is er informatie over u gedeeld? Gaat u zitten, dan leg ik het u uit.’

Inzet ervaringskennis in het sociaal domein

Ervaringsdeskundigheid: je persoonlijke verhaal, gecombineerd met ontwrichtende ervaringen, inzetten ten behoeve van anderen. Volgens Wilma Boevink, voorzitter Vereniging van ervaringsdeskundigen, verkleinen ervaringsdeskundigen de kloof tussen systeemwereld (de professional achter haar laptop) en de leefwereld (bewoners aan de keukentafel). Ervaringsdeskundigen zijn lastig, geen verandering zonder schuring. Je vindt ze in GGZ-instellingen, maar ook ambulant in de wijk. De Vereniging van ervaringsdeskundigen kan helpen.

De sociale basis terug van weggeweest

De sociale basis is kleefkracht, maïzena, cement, binden, verbinden, voorkomen. Samen kunnen leven en mee kunnen doen. Iedereen een actieve sociale steunstructuur. Lou Repetur, Expert innovatie sociale sector bij Movisie, stelt dat hernieuwde aandacht voor de sociale basis noodzakelijk is vanwege de toenemende tweedeling in de samenleving. Hoe willen we samenleven? Wat lastig is, is het ontbreken van tijd. Er is te snel ander beleid, een nieuw college met nieuwe doelen. De sociale basis is gediend bij langdurig leren, verbeteren en uitvoeren.

Wat is de toekomst van de sociale wijkteams

Bij sociaal wijkteams gaat het om integraal werken. Doen wat nodig is, vanuit de bedoeling. Henry de Boer, voormalig bestuurder van Amaryllis in Leeuwarden, gaf suggesties om het in de toekomst anders te doen. Niet de kaasschaaf er overheen (overal 10 procent afhalen), maar het tegenovergestelde. Ga aan de slag. Kijk wat werkt. Maak het eenvoudig. Beperk het aanbod. Stop met indiceren. Meestal is toch wel helder wie steun nodig heeft. Herinvesteer 30 procent van de besparing in het wijkteam. De vlucht vooruit, een stimulans.

Vorig artikelBlog: Wat als ik was teruggegaan?
Volgend artikelBlog: De kritieke massa: je stem laten horen is zinvol
Hans Versteegh (1969) is social media trainer en business-coach voor sociaal werkers, die worstelen met de professionele inzet van online media. 'Social media hebben mijn professionele isolement doorbroken'. In zijn 25 jaar als sociaal werker ontdekte hij al de voordelen van social media toen niemand daar nog mee bezig was. Zoals kortere lijnen met bewoners, collega’s en ketenpartners, grotere zichtbaarheid en netwerkcontacten warmer houden. Uiteindelijk leidde dit tot zijn eigen bedrijf, Welzijn 3.0. Hij heeft inmiddels vele sociaal werkers getraind en gecoacht en is betrokken bij verschillende innoverende initiatieven en samenwerkingsverbanden in welzijn, sociaal wijkteams, online hulpverlening en hoger onderwijs. Zijn thema’s: social media, ondernemend werken, profileren, digitale kloof en innovatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.