Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog: Gelukkig faaljaar

Bij deze wil ik iedereen een gelukkig faaljaar wensen. Een jaar dat bol zal staan van het verwelkomen van fouten die wij en anderen gaan maken. Want als we veel fouten maken, betekent dat dat we veel hebben uitgeprobeerd. Dat we ons bezig hebben gehouden met innoveren en onderzoeken. Dat we uitdagingen zijn aangegaan en dat we hebben kunnen leren door anders te doen dan dat we deden.
EPI-Elsbeth-Kamphuis.jpg

In haar vorige blog legde Elsbeth uit waarom sociaal werkers wisten dat Trump zou winnen >>

Dan moeten we wel durven falen. Laten we ons daarom in 2017 massaal gaan bekwamen in de faalkunde. Faalkunde is het vermogen om mild en accepterend om te gaan met fouten van jezelf en anderen. Als je faalkundig bent, kun je met meer ontspanning en ontkramping omgaan met fouten omdat je snapt dat falen een natuurlijk onderdeel en logisch gevolg is van uitproberen, extra inspanningen en uitdagingen Bron: Het instituut voor faalkunde.

Leren

Je bekwamen in de kunst van het falen vind ik echt iets voor het onderwijs en het sociaal werk. Want in deze beide sectoren staat leren centraal. Wordt (nieuw) gedrag uitgeprobeerd en geoefend. Hoef je, als het goed is, niet bang  te zijn als het niet (in één keer) goed gaat. Word je niet afgestraft  als het anders gaat dan je zelf, of anderen, verwacht(en) dat het zal gaan.  Maar wordt het ontdekken van creatieve uitkomsten juist extra gevierd.

Faalangst

Helaas blijkt uit de praktijk dat juist in deze sectoren de angst om te falen groot is. En worden blunders en misstappen te weinig gevierd. Gedrag van studenten en mensen in kwetsbare situaties wordt continue beoordeeld. De prestatiedruk is hoog. Dat vergroot de kans op het ontwikkelen van faalangst. Faalangst wordt vaak omschreven als de angst dat je niet voldoet of niet kunt voldoen aan de gestelde verwachtingen. Knap lastig als het juist de bedoeling is dat je leert.

Sociaal werk

Bij deze wens ik daarom iedereen, maar studenten, docenten en sociaal werkers in het bijzonder,  een geweldig faaljaar toe. Een jaar waarin je anderen en jezelf maximale faalruimte gunt zodat gezamenlijk gezocht kan worden naar dat wat, gezien de omstandigheden en mogelijkheden, het beste aansluit en werkt. Op en top sociaal werk dus.

Vorig artikelBlog: Technologie in de zorg
Volgend artikelBlog: WOW-Award voor wijkteams
Elsbeth Kamphuis is docent sociale studies bij Avans Hogeschool. Ze behaalde in 2013 haar master Social Work. Vanuit deze opleiding heeft zij onderzoek verricht naar wat sociaal werkers doen dat maakt dat het sociaal netwerk van mensen in kwetsbare situaties wordt geactiveerd.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.