Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Geen gesprek maar een kledingcheck

Sociaal professionals gaan voor de inhoud en het goede gesprek. Maar ze zouden zich meer met het uiterlijk moeten bezighouden.
Merel van Dorp is journalist en sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in jeugdzorg en risicojeugd.

De vorige keer vroeg Merel zich af: wat zou oma ervan vinden? >>

Jij kijkt naar de mens. Niet naar het dossier, dat pagina na pagina verhaalt over de gewelddadige feiten die op zijn naam staan, tot de letters voor je ogen dansen. Je probeert de delinquent te doorgronden, zijn beweegredenen te begrijpen. Je doet je best zijn vertrouwen te winnen, hem te leren kennen. Maar je vergeet iets.

Geloof het zelf

Kijk eens naar wat hij aan heeft. Dat is niet zomaar een joggingpak. En dat horloge is vrij bijzonder voor iemand die te boek staat als magazijnwerker of werkloos. Een uitgave van een paar duizend euro, geloof je het zelf?

Om de tuin geleid

Sociaal professionals vinden over het algemeen de mens achter het verhaal belangrijk. Ze proberen door de façade van stoerdoenerij of afwerend gedrag heen te kijken. Dat is een mooie eigenschap. Maar soms mis je daardoor cruciale informatie over die mens. Of word je zelfs om de tuin geleid.

Kledingcode

Want met die sneakers van een paar honderd euro probeert zo’n knul iets duidelijk te maken. Een kledingcode die zijn maatjes op straat of in de inrichting maar al te goed begrijpen. ‘Ik beschik over geld, ik zorg dat ik het krijg en niet zo weinig ook. Wie mij in vol ornaat ziet, weet dat ik dat ben, groot ben, dus kijk maar uit.’

Koning van de Straat

Ondertussen houdt de jongen met mooie praatjes en schijnbaar goed gedrag de sociaal werkers voor het lapje. Tot hij van ze is verlost (zijn straf heeft uitgezeten, van de reclassering af is) en echt weer verder kan als De Koning van de Straat.

Allemaal op kledingcursus

Wie kan de koning, onderkoning, lakei of loopjongen van elkaar onderscheiden aan de hand van z’n kledingkeuze? Vermoedelijk te weinig professionals. Daarom pleit ik voor een kledingworkshop voor alle sociaal professionals die werken met jongeren. Een kledingcursus als onderdeel van hun (bij)scholing.

Vertrouwde kloffie

Trek zelf die coole patta’s eens aan, stap in een Nike Techpak, daaronder een Kenzo-shirt, check de tijd op je limited editionhorloge en wandel op die sneakers met rode zolen (liefst met spikes) de catwalk op en neer. Kleren maken de man, zoals je merkt. Oh, en hoe voel je je daarna in je vertrouwde kloffie?

Rangorde

Met parate kledingkennis check jij bij de jongere die jij begeleidt, in een oogopslag, in welke rangorde hij zich bevindt. Kun je meteen even noemen dat je wel weet wat ze waard zijn en wat hij ermee tracht te zeggen. Of de gedetineerde jongere erop attenderen dat zijn Valentino’s, als hij vrijkomt, allang niet meer de hipste zijn.

Merel maakte met bovenstaande blog heel wat los op sociale media. Ze zou onder meer stigmatiseren en denigreren. In haar nieuwe blog reageert ze erop. Lees hem hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.